Kemi

2004 kemi skriftlig opgave 1b)

12. februar 2007 af Jelly (Slettet)
Hej,

Jeg sidder og løser den skriftlige kemi eksamen fra 2004 og er stødt på et problem nemlig opgave 1b):

http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/sommer04/kemi2004-10-1-uk.pdf?menuid=150560

Mit Bud:
Jeg kan se at phenol har en hydroxygruppe, men hvad mere kan jeg marker og karakteriser? Håber nogle kan hjælpe mig.

På forhånd tak!

Brugbart svar (0)

Svar #1
12. februar 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Du kan tilføje en C=C og en cyclisk ether (-O-) og endelig er dn aromatiske ring vel også en funktionel gruppe.

Svar #2
12. februar 2007 af Jelly (Slettet)

ja okay..

til opgave 1d)? Hvilke eksperimentelle metoder, kan man skelne cannabinol og THC-syre fra hinanden?

Mit Bud:
THC-syre indeholder en carboxylsyre hvilket man kan lade reagere med en alkohol så man kan danne en ester?
Ved ikke om det er korrekt.

Håber nogle kan besvare opgave 1d)?

På forhånd tak!

Brugbart svar (0)

Svar #3
12. februar 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Det er en mulighed, men hvordan vil du påvise reaktionen?

Hvordan reagerer carboxylsyren i vand?

Kan du bringe stoffet i vandig opløsning og evt få den til at udfælde med metalioner?

Svar #4
12. februar 2007 af Jelly (Slettet)

hmmm...ved faktisk ikke hvordan jeg skal påvise det?

Brugbart svar (0)

Svar #5
12. februar 2007 af Kemiersjov (Slettet)

En GC er en mulighed, men jeg tror ikke det er det, der tænkes på.

Hvis du opløser stoffet i basisk vand, dannes den tilhørende anion, der er rimelig opløselig i vand. Hvis du tilsætter syre fælder den ud igen. Hvis du i stedet for syre tilsætter Ca2+ udfældes det tilhørende Ca-salt.

Svar #6
12. februar 2007 af Jelly (Slettet)

ok.

Hvad med destillation? Er der andre metoder? F.eks noget med Fehlings el Beckmann?

Mangler også den sidste opgave nemlig opgave 1e). Håber du kan hjælpe mig.


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. februar 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Man kunne også måle syretal (hvorfor tænkte jeg ikke på det med det samme?) - Det er sgu da det nemmeste!

1e)
Ved pH=7 og pKa=10. På hvilken form findes molekyles fortrinsvist? (syreform eller anionform=

Hvilken af de to former er mest opløselig i henholdsvist octanol og vand?

Svar #8
12. februar 2007 af Jelly (Slettet)

pKa på 10 så er den på anionform så må den også være meget opløselig i vand. Men hvorfor er fordelingsforholdet stort ved lige netop 7.

Når du siger syreform hvad mener du helt præcist? Kan du give eksempler. Jeg forstår godt anionform.
Kunne man godt inddrage noget om de fysiske bindinger med hensyn til opgave 1e), men ved bare ikke hvordan man skal forklare det.

#7 Hvordan beregner man syre tal?

Håber du kan vise mig det?

På forhånd tak!

Brugbart svar (0)

Svar #9
13. februar 2007 af Larsendrengen (Slettet)

Den nemmeste måde at er lave en TLC analyse af de to stoffer.

Cannabinol vil løbe meget længere på pladen en TCH-syren, og ikke mindst cannabinol har et biphenylsystem som fluorescerer meget kraftigt under en UV lampe. Det har THC-syren ikke. Det er "bare" en kedelig salicylsyre-derivat.


Den anden man kunne anvende er salicylsyre-delen evne til at komplexe med f.eks. Cu(2+) eller Ni(2+), og og derved se et farveskift. Det vil caanbinolen ikke som bare er en phenol.

Brugbart svar (0)

Svar #10
13. februar 2007 af Kemiersjov (Slettet)

#8
Ved pH 7 og pKa 10 er pH<pKa, hvorved opløsninger er sur (relativt set i forhold til pKa), hvorfor ligevægten:

TCH-syreform <-> TCH-anionform + H+

er forskudt til venstre.

Derfor er der mest på syreform.

Syreformen er uladet og dermed den mindst opløselige af de to former.

Syretal er det antal mg KOH, der skal anvendes til at neutralisere 1 g stof. Ka beregnes ud fra molvægt o.s.v.

#9
Dine analysemetoder er noget mere elegante end mine forslag, men det er heller ikke mit felt.

Brugbart svar (0)

Svar #11
13. februar 2007 af Larsendrengen (Slettet)

Nu ved jeg ikke lige hvad niveau der kræves i gymnasiet for at kunne svare på dette spørgsmål.

Men ellers et andet nemt forsøg som jeg selv anvender meget er igen baseret på TLC. Når pladen har elueret op, og er tørret, så kan man spraye en tynd opløsning af methylrødt (i ethanol) på pladen, og så vil man kunne se carboxylsyren. Tilsvarende ved aminer kan man sprøjte med f.eks. phenolphthalein. Ganske nemt og meget effektivt.

Men det kan godt være at den "rigtige" løsning af simpel pH måling, men som skrevet, jeg aner ikke hvad opgavestillerne har tænkt på.


Svar #12
13. februar 2007 af Jelly (Slettet)

#10 Har forstået det nu, men jeg skal jo med udgangspunkt i strukturen for THC-molekylet argumentere for, at fordelingsforholdet er stort ved pH lig med 7.

Det har vi ikke været inde på? Håber nogle kan forklare mig det?

Svar #13
13. februar 2007 af Jelly (Slettet)

Håber nogle kan hjælpe mig, da det er den sidste opgave i min aflevering.

På forhånd tak!

Brugbart svar (0)

Svar #14
13. februar 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Strukturen er et stort organisk molekyle med 21 C'er og kun en OH-gruppe. Dette er ikke meget til at få den i opløsning. Når der introdiceres en carboxylsyregruppe (og denne neutraliseres) er sagen en helt anden. Sammenlig med evt. med opløseligheden af en alm. fedtsyre (bare en verbal sammenligning). Kun når den er neutraliseret, er den opløselig.

Svar #15
13. februar 2007 af Jelly (Slettet)

Hvordan skal jeg så koble det du skriver i #14 og #10 sammen. Har det nemlig lidt svært at hægte de to sammen. Håber du kan hjælpe mig.

På forhånd tak.

PS. Kan man inddrage noget om de fysiske bindinger. Nævner det pga. at fordelingsforholdet har noget at gøre med polariteten?


Brugbart svar (0)

Svar #16
13. februar 2007 af Kemiersjov (Slettet)

TCH-syreform, dette er stoffet som vist i opgaven. Ca. 22 C'er, en OH og en COOH. Denne stof-form er ikke særlig vandopløselig, da det ikke er særligt polært.

TCH-anionform, dette er stoffet som vist i opgaven MINUS en H+. Det er altså en anion. Ca. 22 C'er, en OH og en COO-. Denne stof-form er derfor meget mere vandopløseligt, da det er meget mere polært.

Ovenstående er helt parallelt med f.eks. oliesyre eller en anden fedtsyre.

Når pH<pKa har vi fortrinsvist syreformen til stede, hvor tendensen til gerne at være opløst i octanolfasen er stor. HVIS pH havde været større end pKa, havde vi haft stoffer på anionform, og fordelingskoefficienten havde været meget mindre.




Svar #17
13. februar 2007 af Jelly (Slettet)

#16

Super! Tusind tak for hjælpen!

Skriv et svar til: 2004 kemi skriftlig opgave 1b)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.