Matematik
Kugle
23. februar 2007 af
TK! (Slettet)
Hej,
Find en ligning for den kugle, der går gennem punkterne A(1,13,4) B(3,9,6) C(3,14,3) D(6,14,2).
Er der nogen, der ved hvad jeg skal gøre?
Find en ligning for den kugle, der går gennem punkterne A(1,13,4) B(3,9,6) C(3,14,3) D(6,14,2).
Er der nogen, der ved hvad jeg skal gøre?
Svar #1
23. februar 2007 af rasmus_n (Slettet)
Hint: Hvordan er en kugles radius, dens centrum og alle punkter på dens overflade relateret?
Hvis du stadig ikke kan se det så læs resten:
Lad C=(Cx,Cy,Cz) være centrum for kuglen og r være radius. Alle punkter, P=(Px,Py,Pz), er præcis r fra centrum. Så fra afstandsformlen får vi:
Lad sqrt(x) = kvadratroden af x
r = sqrt((Px-Cx)^2 + (Py-Cy)^2 + (Pz-Cz)^2 )
Du kan bruge dette siden du kender fire punkter på kuglens overflade, vi kan så indsætte Px, Py og Pz for de forskellige punkter i ligningen:
r = sqrt((3 - Cx)^2 + ( 9 - Cy)^2 + (6 - Cz)^2)
r = sqrt((1 - Cx)^2 + (13 - Cy)^2 + (4 - Cz)^2)
r = sqrt((3 - Cx)^2 + (14 - Cy)^2 + (3 - Cz)^2)
r = sqrt((6 - Cx)^2 + (14 - Cy)^2 + (2 - Cz)^2)
Det er et ligningsystem bestående af fire ligninger med fire ubekendte, hvilket bare skal løses på traditionel vis hvilket desværre kan blive lidt besværligt hvis du gør det manuelt.
Hvis du stadig ikke kan se det så læs resten:
Lad C=(Cx,Cy,Cz) være centrum for kuglen og r være radius. Alle punkter, P=(Px,Py,Pz), er præcis r fra centrum. Så fra afstandsformlen får vi:
Lad sqrt(x) = kvadratroden af x
r = sqrt((Px-Cx)^2 + (Py-Cy)^2 + (Pz-Cz)^2 )
Du kan bruge dette siden du kender fire punkter på kuglens overflade, vi kan så indsætte Px, Py og Pz for de forskellige punkter i ligningen:
r = sqrt((3 - Cx)^2 + ( 9 - Cy)^2 + (6 - Cz)^2)
r = sqrt((1 - Cx)^2 + (13 - Cy)^2 + (4 - Cz)^2)
r = sqrt((3 - Cx)^2 + (14 - Cy)^2 + (3 - Cz)^2)
r = sqrt((6 - Cx)^2 + (14 - Cy)^2 + (2 - Cz)^2)
Det er et ligningsystem bestående af fire ligninger med fire ubekendte, hvilket bare skal løses på traditionel vis hvilket desværre kan blive lidt besværligt hvis du gør det manuelt.
Svar #2
23. februar 2007 af TK! (Slettet)
Jeg havde tænk lidt derhen af, men jeg troede ikke det var rigtigt, da jeg nemlig også stod tilbage med de fire ligninger med fire ubekendte.
Men mange tak for hjælpen! :)
Men mange tak for hjælpen! :)
Svar #3
23. februar 2007 af ibibib (Slettet)
Alternativt kan du
1. Bestemme en ligning for den plan der ligger midt mellem A og B: x-2y+z+15=0.
2. Bestemme en ligning for den plan der ligger midt mellem A og C: 2x+y-z-14=0.
3. Bestemme en ligning for den plan der ligger midt mellem A og D: 5x+y-2z-25=0.
Når du løser de tre ligninger med tre ubekendte får du centrums koordinatsæt: Centrum=(1,4,-8).
Derefter en det enkelt at beregne radius: r=15.
1. Bestemme en ligning for den plan der ligger midt mellem A og B: x-2y+z+15=0.
2. Bestemme en ligning for den plan der ligger midt mellem A og C: 2x+y-z-14=0.
3. Bestemme en ligning for den plan der ligger midt mellem A og D: 5x+y-2z-25=0.
Når du løser de tre ligninger med tre ubekendte får du centrums koordinatsæt: Centrum=(1,4,-8).
Derefter en det enkelt at beregne radius: r=15.
Skriv et svar til: Kugle
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
