Matematik

funktion/tid

13. marts 2007 af sofie_89 (Slettet)
Hey.

Er gået i stå med min opgave. Nogen der lige kan hjælpe?

En figur viser, hvorledes bromkoncentrationen som funktion af tiden udvikler sig under en kemisk reaktion mellem bromidioner og briomationer i en sur opløsning.
En forskrift for denne funktinon er givet ved

f(t) = 3,00-3,00 * e^-0,0116t

hvor f(t)er målt i millimol pr. liter og t er målt i sekunder.

Beregn hvor lang tid der går, før bromkoncentrationen er 1,50 millimol pr. liter.

Her har jeg så sagt:

1,50 = 3,00 - 3,00*e^-0,0116t

(værdien for e har jeg fundet vha. af et mat. program)

<-->

1,50 = 3,00 - 3,00 * 0,988467^t

Hvordan kan jeg så fjerne t? Altså.. Jeg mener det er jo det jeg skal finde. Kan ikke komme videre i min ligning.



Brugbart svar (0)

Svar #1
13. marts 2007 af dnadan (Slettet)

1,50 = 3,00 - 3,00*e^-0,0116t
<=>
1,5-3=- 3,00*e^-0,0116t
<=>
-1,5=- 3,00*e^-0,0116t
<=>
-1,5/-3,0 = e^-0,0116
<=>
1/2 = e^-0,0116
Benyt nu den naturlige logaritmer, idet du husker på regnen ln(exp(x)) = ln(e)*x = x

Svar #2
13. marts 2007 af sofie_89 (Slettet)

Okay . Det sidste forstod jeg ikke lige helt..

Brugbart svar (0)

Svar #3
13. marts 2007 af dnadan (Slettet)

hvis vi nu siger:
ln(1/2)=ln(e^-0,0116t) så bliver dette jfs. logaritmereglen foroven:
ln(1/2) = -0,0116t hvoraf:
ln(1/2)/(-0,0116) = t

Svar #4
13. marts 2007 af sofie_89 (Slettet)

okay. Jeg sad nemlig og var ved at regne det.

Og havde så gjort det omvendte.
Altså ln(-0.0116)/ln(1/2) og det gav et underligt tal, så undrede mig lidt over om det var rigtigt. Men tak for hjælpen. Nu har jeg forstået det.


Kan du/andre mon hjælpe mig med den sidste her i opgaven? Det er en fortsættelse.
Ved ikke rigtig hvordan man gør :S


Reaktionshastigheden til et bestemt tidspunkt er lig med hældningskoefficienten for tangenten til grafen i det tilsvarende punkt.

Bestem en forskrift for reaktionshastigheden som funktion af t.


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. marts 2007 af dnadan (Slettet)

differentier funktionen med hensyn til t

Svar #6
13. marts 2007 af sofie_89 (Slettet)

er det så bare ikke f(t)' = -e^-0.0116t ?

Hvad skal der gøres med t?

Brugbart svar (0)

Svar #7
13. marts 2007 af dnadan (Slettet)

#6
Hvordan er det nu man differentierer en sammensat funktion?

Svar #8
13. marts 2007 af sofie_89 (Slettet)

altså jeg ville sige:

f(t)' = 3.00-3.00*-e^-0.0116

Hvor tallene 3.00 fjernes.
Men ved ikke om det er rigtigt

Svar #9
13. marts 2007 af sofie_89 (Slettet)

Eller nej.
Har fået min maskine til at udregne det for mig og den siger:

f(t)' = 0,0348*ln(e)*e^-0.0116t

Kan ikke rigtig se hvor de 0,0348 kommer ind henne og ln(e)

Brugbart svar (0)

Svar #10
13. marts 2007 af dnadan (Slettet)

man differentierer en sammensat funktion ved:
f(g(x))' = g'(x)*f'(g(x))
i dette tilfælde er f(x)=3*e^x og g(x)= -0,0116t
Husk at det første tre-tal er en konstant, og når en konstant differentieres, så bliver den lig nul.

Svar #11
13. marts 2007 af sofie_89 (Slettet)

Okay nu har jeg prøvet og får det til:

-0,0348t * 0,0988467^t ??

Jeg kan godt forstå det du skriver, men kan bare ikke differentiere den på nogen måder. Det ser forkert ud.

Brugbart svar (0)

Svar #12
13. marts 2007 af dnadan (Slettet)

#9 ln(e)=1, så dette led forsvinder bare
0,00348 kommer fra 3.00*(-0,0116)

Skriv et svar til: funktion/tid

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.