Kemi
Kemiformel
29. marts 2004 af
Blaabjerg (Slettet)
Er nogen der ved hvordan man beregner den molare masse for fedtstoffet når:
Forsæbningstal = 189
Iodtal = 28,5
????????
Forsæbningstal = 189
Iodtal = 28,5
????????
Svar #1
31. marts 2004 af MastMovie (Slettet)
Jeg går ud fra at dit fedtstof er et triglycerid (vegetabilske olier er triglycerider).
Et triglycerid består af et glycerol molekyle og tre fedtsyrer.
Et fedtstofs forsæbningstal defineres som massen i mg af KOH, der medgår til forsæbningen af 1 g fedtstof.
Vi ved altså at der er medgået 0,189 g KOH til forsæbningen af 1 g fedtstof. hvilket vil sige at der er brugt 3,3685 mmol KOH til forsæbningen.
KOH og triglyceriden reagerer i forholdet 3:1 (Der er jo tre fedtsyrer), hvilket vil sige at der er 1,12283 mmol fedtstof, og da vi ved at der er 1 g, må molarmassen derfor blive 890,603 g/mol.
Her er dog ikke taget højde for frie fedtsyrer, men de betyder vist heller ikke det helt store.
Iod tallet er et udtryk for hvor mange dobbeltbindinger der er i olien, og bruges som en renhedstest af olien.
Et triglycerid består af et glycerol molekyle og tre fedtsyrer.
Et fedtstofs forsæbningstal defineres som massen i mg af KOH, der medgår til forsæbningen af 1 g fedtstof.
Vi ved altså at der er medgået 0,189 g KOH til forsæbningen af 1 g fedtstof. hvilket vil sige at der er brugt 3,3685 mmol KOH til forsæbningen.
KOH og triglyceriden reagerer i forholdet 3:1 (Der er jo tre fedtsyrer), hvilket vil sige at der er 1,12283 mmol fedtstof, og da vi ved at der er 1 g, må molarmassen derfor blive 890,603 g/mol.
Her er dog ikke taget højde for frie fedtsyrer, men de betyder vist heller ikke det helt store.
Iod tallet er et udtryk for hvor mange dobbeltbindinger der er i olien, og bruges som en renhedstest af olien.
Skriv et svar til: Kemiformel
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
