Matematik

bestem a

26. marts 2007 af hamlet (Slettet)
http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/vinter04/HF2004-8-1V.pdf

Overstående opgave 6. Er jeg kommet meget i tvivl om.
Jeg har udregnet parabelbuens højde til 1 m. Er dette rigtigt?
Og jeg har udregnet spændvidden til 12 meter.

Spændvidden har jeg beregnet ved afstanden mellem (-12;0) og (0,0) og får her 12.
Højden (som jeg tror er forkert udregnet?) har jeg beregnet ved afstand fra toppunktet: (-6;1) og til 1-aksen: y=0. som jeg får til 1.

Og sidste opgave: bestem tallet a, så spændvidden bliver 6 meter. Hvordan griber jeg denne an?

På forhånd tak:) - det vil redde min dag:)

Brugbart svar (0)

Svar #1
26. marts 2007 af dnadan (Slettet)

Spændevidden må findes ved at løse ligning f(x)=0, og derefter finde afstanden mellem de to rødder.

Højden findes ved at bestemme parablens toppunkt og derefter finde dens afstand ned til x-aksen. Her er det nok, bare at kigge på y-værdien.

Til den sidste skal du benytte faktoriseringen af parablen:
f(x)=a(x-r1)(x-r2)
hvor r1 og r2 er rødder til andengradspolynomiet

Brugbart svar (0)

Svar #2
26. marts 2007 af Madsst (Slettet)

udregn skæring med akserne som funktion af a:

ax^2-3x=0 => x(ax-3)=0, så x=3/a og x=0 Du skal nu sørge for at 3/a=6, så a=1/2 er løsning.

Brugbart svar (0)

Svar #3
26. marts 2007 af Kim E (Slettet)

Hejsa. Nu er det efterhånden længe siden jeg har haft med 2. grads ligninger at gøre, men jeg kan da huske hvordan jeg bruger min TI83+ :)

Jeg får et toppunkt i (-6;9) og får ganske rigtig en spændvidde på 12 (mellem (-12;0) og (0;0)

Da du blot skal finde den halve spændvidde på parabelbuen, vil hældningskvotienten blive dobbelt så stor som på den nuværende Y = -0,5X^2 -3X. Da du fordobler hældningen, vil afstanden halveres.

Det andet spørgsmål kan besvares som følger:

Y = ax^2 - 3x

3x = ax^2

3x/x^2 = a

X = 6 (spændvidden)

3*6/6^2 = a

18/36 = 0,5

a = 0,5

Håber du kan bruge det.

MVH Kim

Svar #4
26. marts 2007 af hamlet (Slettet)

mange tusind tak!!!

Brugbart svar (0)

Svar #5
26. marts 2007 af Madsst (Slettet)

#3 Hvordan kan det passe at du ikke har set en andengradsligning i lang tid når du har speciale i finansiering? Jeg har hørt det skulle noget af det mest matematiktunge overhovedet i økonomi. Jeg er selv ved at tage at matematikkursus med noget af den bagvedliggende matematik.

Brugbart svar (0)

Svar #6
27. marts 2007 af Kim E (Slettet)

#5 Der står ingen steder i min profil at jeg har speciale i finansiering...Jeg er ved at afslutte finansøkonom med speciale i pengeinstitut, og har skrevet speciale i finansiel leasing...Det er noget andet. Jeg skal senere have mig en HD2 i finansiering, men det er en anden historie. Forresten er der ikke mange 2. gradsligninger i økonomi, hvis du spørger mig...

Skriv et svar til: bestem a

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.