Kemi
Reduktion af dobbeltbindinger
01. april 2007 af
Ole Sørensen (Slettet)
Hvordan reducerer man nogle dobbeltbinding uden at beskadige carbonylgrupper?
Svar #1
01. april 2007 af Larsendrengen (Slettet)
Katalytisk hydrogenering med Pd eller Pt (typisk på aktiv kul). Solvent er typisk EtOH, MeOH, ethylacetat. Tryk er 1-4 bar H2. Højere tryk er sjældent nødvendigt til reduktion af C=C, og ved højere tryk kan der også forekomme reduktion af f.eks. benzenringe (=> cyclohexan)
Det er sjældent at der ses reduktion af aldehyder eller ketoner under normale betingelser. Men er carbonylen direkte bundet til en benzenring (f.eks. benzaldehyd eller acetophenon) så kan der godt ske reduktion af C=O her. Ofte vil den reduceres helt i bund til CH2, da den intermediære alkohol reduceres endnu lettere (igen kun når der sidder en Aryl nabo til).
Det er reaktioner jeg laver næsten dagligt.
Det er sjældent at der ses reduktion af aldehyder eller ketoner under normale betingelser. Men er carbonylen direkte bundet til en benzenring (f.eks. benzaldehyd eller acetophenon) så kan der godt ske reduktion af C=O her. Ofte vil den reduceres helt i bund til CH2, da den intermediære alkohol reduceres endnu lettere (igen kun når der sidder en Aryl nabo til).
Det er reaktioner jeg laver næsten dagligt.
Svar #2
01. april 2007 af frodo (Slettet)
det kommer jo an på hvad det er for en carbonyl.
hvis det er ketoner/aldehyder kan de vel beskyttes ved en acetaldannelse.
Hvis det er en syre/-derivat tror jeg ikke den er nem. Jeg kan i al fald ikke lige se det.
hvis det er ketoner/aldehyder kan de vel beskyttes ved en acetaldannelse.
Hvis det er en syre/-derivat tror jeg ikke den er nem. Jeg kan i al fald ikke lige se det.
Skriv et svar til: Reduktion af dobbeltbindinger
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
