Fysik
Bølger
08. april 2007 af
piter (Slettet)
Man har en streng hvis længde er 0.500 m, og hvos masse pr. længdeenhed er 2.00*10^-1kg/m svinger med grundtonen 440 s^-1 k = 1.00
Opgave: Find ud af hvor stor bølgens udbredelseshastighed er langs strengen.
Find ud af med hvilken kraft strengen er spændt op
Hvis man ændre opspændingskraften til 45.0 Newton, Hvor stor bliver grundtonens frekvens så?
Håber du kan hjælpe!
Opgave: Find ud af hvor stor bølgens udbredelseshastighed er langs strengen.
Find ud af med hvilken kraft strengen er spændt op
Hvis man ændre opspændingskraften til 45.0 Newton, Hvor stor bliver grundtonens frekvens så?
Håber du kan hjælpe!
Svar #1
09. april 2007 af sheaf (Slettet)
På snoren vil udbrede sig en tranversalbølge som interfererer med sit reflekterede alter ego og danner en stående bølge. Afstanden mellem knuderne i en stående bølge er altid halvdelen af bølgelængden. Kendes bølgelængden kendes også udbredelseshastigheden jvf. relationen v = f*lambda, hvor f er den oplyste frekvens. Strengspændingen T findes derefter af sammenhængen
v = sqrt(T/rho)
hvor rho er den massen per længdeenhed.
Det eneste tænkearbejde i opgaven er derfor at bestemme bølgelængden udfra det oplyste. Brug her at det oplyses, at det er _grundtonen_, der betragtes, samt at stående bølger på en streng med længde L _kun_ er mulige hvis der gælder følgende relation mellem strenglængde og bølgelængde
L = n(lambda/2), n E Z.
v = sqrt(T/rho)
hvor rho er den massen per længdeenhed.
Det eneste tænkearbejde i opgaven er derfor at bestemme bølgelængden udfra det oplyste. Brug her at det oplyses, at det er _grundtonen_, der betragtes, samt at stående bølger på en streng med længde L _kun_ er mulige hvis der gælder følgende relation mellem strenglængde og bølgelængde
L = n(lambda/2), n E Z.
Skriv et svar til: Bølger
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
