Matematik

Hvor mange % aftager y med, når x vokser med 20 %?

10. april 2007 af L-S (Slettet)
Jeg er vildt stresset, så kan ikke se mig ud af denne lige pt. Håber i vil hjælpe:

y = 32*x^-1,5
Hvor mange % aftager y med, når x vokser med 20 %?
Jeg vil mene, at jeg kan bruge kapitalfremskrivningsloven (K=K0*(1+r)^n) men jeg ved ikke lige hvordan.

Svar #1
10. april 2007 af L-S (Slettet)

Hovsa glemte at skrive, at det er en potensfunktion. men det kan i jo også se på ligningen :)

Brugbart svar (0)

Svar #2
10. april 2007 af Madsst (Slettet)

Du kan udnytte at dlny/dx=y'(x)/y, som svarer til en procentvis ændring.

Svar #3
10. april 2007 af L-S (Slettet)

Er det ikke lettere bare at indtegne den på logaritmisk papir, og så aflæse det?
Vi har nemlig ikke haft bare noget der ligner din forklaring :)

Brugbart svar (0)

Svar #4
10. april 2007 af Esbenps

Jeg tror faktisk, det er forholdsvist simpelt. Hvis du nu indsætter 1.2*x istedet for x og derefter isolerer din oprindelige funktion, så vil du kunne se det. Jeg får, at y aftager med cirka 24%...

Svar #5
10. april 2007 af L-S (Slettet)

# 4
Jeg tror sgu du har ret... Jeg får 24,34%. Det var dog simpelt.
Tak for hjælpen.

Brugbart svar (0)

Svar #6
10. april 2007 af Esbenps

Jeg har lige regnet efter, og jeg får faktisk ret tæt på 24%. Har du regnet korrekt?



hvilket siger at den aftager med 1-0.7607 = 0.2393 = 23,93%.

Eller har jeg lavet ged i den et sted?


Svar #7
10. april 2007 af L-S (Slettet)

Hmm nu kommer jeg helt i tvivl.
Hvor får du det 0,7607 fra?

Svar #8
10. april 2007 af L-S (Slettet)

Så har jeg fundet ud af det... Du har ret; men jeg er vant til at regne det på en anden måde.

Brugbart svar (0)

Svar #9
10. april 2007 af Esbenps

OK.

Ja, tallet 0,7607 får jeg når jeg fjerner det fra eksponenten.

1,2^(-1,5) = 0,7607

Brugbart svar (0)

Svar #10
11. april 2007 af allan_sim

#0.
Og heraf dukker en lille generel regel op:


Skriv et svar til: Hvor mange % aftager y med, når x vokser med 20 %?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.