Fysik
En dør trækkes af en snor
30. april 2007 af
stræber-pigen (Slettet)
En dør trækkes vinkeltret af en snor. Døren højde er 2,1m, bredde 0,86m. Døren har massen på 124,18 kg.
Dørhåndtaget sidder 0,8m fra hængslernes akse, og når der bruges 7,6 kg lodder (der belaster snoren), åbner døren sig langsomt.
1. Hvordan bestemmer man snorens kraftmoment i forhold til hængslernes akse?
Det antages, at en dør skal være halvt åben, for at folk kan komme igennem.
2. Hvordan bestemmer man det arbejde en mand udfører på døren ved 50 daglige døråbninger?
Dørhåndtaget sidder 0,8m fra hængslernes akse, og når der bruges 7,6 kg lodder (der belaster snoren), åbner døren sig langsomt.
1. Hvordan bestemmer man snorens kraftmoment i forhold til hængslernes akse?
Det antages, at en dør skal være halvt åben, for at folk kan komme igennem.
2. Hvordan bestemmer man det arbejde en mand udfører på døren ved 50 daglige døråbninger?
Svar #1
30. april 2007 af Esbenps
Jeg går ud fra, du kender til inertimoment, hvorfor jeg ikke vil gå yderligere ind i dette.
Du følgende relation for kraftmomentet T:
T = r*F*sin(v), hvor r er afstanden fra akse til håndtag, F er kraften og v er vinklen mellem kraft og dør.
I dit tilfælde må kraften kunne bestemmes ved F = m*g; dette kræver dog, at lodderne trækkes nedad med tyngdekraften. Hvordan trækker lodderne i døren?
Du kender desuden sammenhængen T = I*(dw/dt)=I*a, hvor a er vinkelaccelerationen og I er inertimomentet. Dette kan bruges i forbindelse med arbejdet, som er 'kraft gange vej', som i dette tilfælde bliver A = T*(omega), hvor omega er antallet af radianer, som døren har svinget under kraftpåvirkningen T.
Prøv at kog det hele lidt sammen :-)
Du følgende relation for kraftmomentet T:
T = r*F*sin(v), hvor r er afstanden fra akse til håndtag, F er kraften og v er vinklen mellem kraft og dør.
I dit tilfælde må kraften kunne bestemmes ved F = m*g; dette kræver dog, at lodderne trækkes nedad med tyngdekraften. Hvordan trækker lodderne i døren?
Du kender desuden sammenhængen T = I*(dw/dt)=I*a, hvor a er vinkelaccelerationen og I er inertimomentet. Dette kan bruges i forbindelse med arbejdet, som er 'kraft gange vej', som i dette tilfælde bliver A = T*(omega), hvor omega er antallet af radianer, som døren har svinget under kraftpåvirkningen T.
Prøv at kog det hele lidt sammen :-)
Svar #2
30. april 2007 af sheaf (Slettet)
Du bliver nødt til at præcisere set-up'et: er snoren fastgjort i dørhåndtaget? Er det vinkelret på døren under hele dens drejebevægelse? Hvordan belastes den med lodder - det må nødvendigvis indebære mindst een trisse?
Lad være med blot at svare ja/nej på spørgsmålene. En figur oploaded på f.eks. peecee.dk og den eksakte ordlyd i opgaven er at foretrække.
Lad være med blot at svare ja/nej på spørgsmålene. En figur oploaded på f.eks. peecee.dk og den eksakte ordlyd i opgaven er at foretrække.
Svar #8
30. april 2007 af stræber-pigen (Slettet)
Er der ikke nogen, som vil hjælpe mig ? Jeg kan sende den til jeres mail .
Skriv et svar til: En dør trækkes af en snor
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
