Matematik

Omvendt proportionalitet.

30. april 2007 af Amigo (Slettet)
Hej folkens

En opgave lyder:

Om en variabel N oplyses, at den er omvendt proportional med kvadratet på en variabel d.

Bestem N udtrykt ved d.

Jeg kan simpelthen ikke finde hverken hoved eller hale i den opgave. Er der nogen, der kan hjælpe?

På forhånd tak!

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. april 2007 af holretz (Slettet)

N = k * 1/d^2 sådan ville jeg fortolke det..

Brugbart svar (0)

Svar #2
30. april 2007 af Riemann

To variable y og x er omvendt proportionale hvis

y*x=k

hvor k er en nymodens konstant.

Hvis eksempelvis x=t^2 så er

y*t^2=k

Svar #3
30. april 2007 af Amigo (Slettet)

#1: H ordan kan det være, at du pludselig dividerer 1 med d^2?

Vh
Amigo

Brugbart svar (0)

Svar #4
30. april 2007 af holretz (Slettet)

Se svar 2: hvis N skal være omvendt prop. med "noget" så skal man skrive: N = k* 1/"noget".

Her får du at vide at dit "noget" er en varibel d^2 :

N = k * 1/ d^2

Svar #5
30. april 2007 af Amigo (Slettet)

Jeg har lidt forståelsesproblemer hér:

Omvendt proportionalitet handler da om, at k = y * x (i mere generel forstand). Jeg kan da ikke forstp, hvorfor og hvorledes man kan indføre 1 / noget.


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. april 2007 af holretz (Slettet)

Prøv at dividere igennem med x eller y på begge sider..

Svar #7
30. april 2007 af Amigo (Slettet)

Hvorfor er det nødvendigt?

Brugbart svar (0)

Svar #8
30. april 2007 af holretz (Slettet)

Det er ikke nødvendigt, du kan godt vælge at skrive det på den anden form...det vigtigste er at forstå, at når den ene størrelse vokser, så aftager den anden, deraf navnet omvendt proportionalitet..

Brugbart svar (0)

Svar #9
30. april 2007 af mathon

som anvist i #2

To variable N og D^2 er omvendt proportionale hvis

N*d^2 = k, hvoraf

ved isolering af N:

N = k/d^2

Svar #10
30. april 2007 af Amigo (Slettet)

Selvfølgelig!

Det undrede mig bare voldsomt med 1/ noget - jeg glemte at gange k ind i tælleren!

Mange, mange tak!!


Brugbart svar (0)

Svar #11
30. april 2007 af Bruger slettet (Slettet)

Her er noget, du kan forstå:
Når produktet af to størrelser er konstant, for eksempel x*y = k, siger man, at de er omvendt proportionale. Når den ene værdi stiger, falder den anden. Prøv at tegne funktionen y = 1/x, så kan du se forløbet.
Ligefrem proportionalitet på x og y betyder at x = k*y eller skrevet som x/y er konstant. Hvis y vokser, vokser x.
OK?

Med venlig hilsen,
Erik Morsing

Svar #12
30. april 2007 af Amigo (Slettet)

#11: Det er jeg helt klar over! :)

Men tak!

Svar #13
30. april 2007 af Amigo (Slettet)

Lige en sidste: Når der står N udtrykt ved d, er det så stadigvæk følgende løsning på opgaven, der er tale om:

N = k/d^2

Det virker underligt, når der står "udtrykt ved d"...

Brugbart svar (0)

Svar #14
03. juni 2007 af touchofpink (Slettet)

Jeg har præcis den samme opgave og ja jeg undrer mig også over at k er med i svaret når der står udtrykt ved d???

Brugbart svar (1)

Svar #15
31. marts 2008 af Hey1990 (Slettet)

Det er fordi, at k er proportionalitetsfaktor - se Matematisk formelsamling.

Brugbart svar (0)

Svar #16
02. februar 2010 af STX92 (Slettet)

Men er svaret så: N=k*1/d^2 ?


Brugbart svar (0)

Svar #17
03. februar 2010 af mathon

                N = k/d2


Brugbart svar (0)

Svar #18
05. april 2010 af ebru0023 (Slettet)

Hvad med denne opg?

Om en variabel s oplyses, at den er proportional med kvadratet på en anden variabel t

- Opskriv sammenhængen mellem s og t .

Jeg har aldrig haft om dette, så bliver lidt forvirret når jeg får sådan en opg :/


Brugbart svar (0)

Svar #19
28. maj 2013 af LISESERU (Slettet)

Jeg kan simpelthen ikke se hvorfor variablen d ændres til d2 .
Er der nogen som kan forklare det?


Brugbart svar (1)

Svar #20
28. maj 2013 af LISESERU (Slettet)

Jeg har fundet ud af det nu.. Jeg havde ikke læst opgaven ordentligt igennem, så jeg overså det med kvadratet ;)


Skriv et svar til: Omvendt proportionalitet.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.