Kemi

eksamens projekt, haster.

03. maj 2007 af asis (Slettet)
hey..jeg har fået oversat det her stykkeneden under, men er der nogen der kan forklare mig,fordi jeg forstår det simpelthen ikke (har kemi B):

Adskillelsen at svovatomerne leder til forskydning af klorin som en restgruppe, der resulterer i 3-valent cyklisk mellemprodukt: sulfon, kalde episulfonion. Vand eller protein, som findes poå huden kan nu nucleofilt angribe denne elektrophiliske ion. Sidfstnævnte er en kemisk sammensat forbindelse, der tiltrækkes og tenderer at acceptere (optage) disse. Dette nucleofile angreb danner en alkoholisk forbindelse. Klorinet er nu frit, det kan tage et brintatom fra vand og skabe(….). Eftersom sennepsgas indledes med 2 kloriner (kloratomer?) i begge ender, kan det nye alkoholmolekyle danne reaktionen igen til(…..) og mere hydrokloridsyre. For ethvert sennepsgasmolekyle dannes syre. Dette resulterer i en høj koncentration af af syre på overfladen af reaktionselementet, som almindeligvis er huden eller lungerne. Nedenstående reaktionsmekanismen for sennepsgas

det ville være meget rart..
Mange tak på forhånd

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. maj 2007 af Larsendrengen (Slettet)

Sennepsgas er Cl-CH2-CH2-S-CH2-CH2-Cl

S (er meget nucleophil) laver en intramolekylær substitution af Cl, hvorved en treleddet ring med et S dannes. Der er nu en + ladning på S som hedder en episulfonium ion (ikke episulfon, hvad der er noget helt andet).

Det er ikke den dannede HCl, fra reaktionen mellem sennepsgas og en nucleophil, som er det farlige. Det er fordi sennepsgas er det man kalder "et kraftigt alkyleringsreagens". Det bindes irreversibelt til proteiner, DNA m.m. Kroppens reparationsenzymer kan ikke gøre skaden god igen.

Den nu afdøde Prof. K. A Jensen fra KU, fik nekrotiske sår efter den noget mildere N-analog (Cl-CH2-CH2-N-CH2-CH2-Cl), efter at han fik det på huden. Min gamle vejleder (som selv havde K.A Jensen som vejleder) fortalte at det var en meget smertefuld oplevelse, og han døjede med sårene lige til den dag han døde.

Sennepsgassen er bare meget værre !!

Læs evt mere her:

http://en.wikipedia.org/wiki/Mustard_gas


Svar #2
03. maj 2007 af asis (Slettet)

tusind tak for det.

Skriv et svar til: eksamens projekt, haster.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.