Fysik

Energibevarelse og E = mc^2

25. maj 2007 af topra (Slettet)
Hvordan kan energien i et isoleret system være bevaret, hvis E = mc^2, og m derved kan omdannes til E?

Eller tager man i varmelærens 1. lov højde for at E er "lagret" i m?

Brugbart svar (0)

Svar #1
25. maj 2007 af mathon


i den klassiske fysik er massens konstans - dvs. delta_m = 0 - et aksiom

og heraf udledes loven om energibevarelse i et isoleret system

delta_E = delta_m*c^2 hidrører fra den relativistiske fysik, hvoraf den klassiske fysik KUN er en ægte delmængde.

Så når vi befinder os i komplementærmængden til den klassiske fysik,

har

din omtalte "traditionelle" energibevarelse IKKE gyldighed.

Brugbart svar (0)

Svar #2
25. maj 2007 af holretz (Slettet)

Man kan ikke udlede energibevarelse - det er en af trossætningerne...

Brugbart svar (0)

Svar #3
25. maj 2007 af holretz (Slettet)

Det påstås godt nok i wikipedia-artiklen "conservation of energy" at energibevarelsen kan udledes af noget, der hedder Noethers sætning...
men det er stadigtvæk et postulat at dette skulle gælde for alle fysiske love. Ideen om at man kan opbygge fysik helt aksiomatisk er smuk, men urealistisk...

Svar #4
25. maj 2007 af topra (Slettet)

Hmm, interessant...

Jeg synes det er lidt sjovt, at det med massen er konstant er et aksiom. Jeg vidste ikke, man havde dem i fysikken.

Er relativistisk fysik også en delmængde af noget, eller dækker det over AL fysik?

#2 "Trossætningerne"? Hvad menes der med det? :)



Brugbart svar (0)

Svar #5
25. maj 2007 af peter lind

Den klassiske fysik er ikke en delmængde af den relativistiske fysik. Klassisk fysik og relativistisk er forskellige. Der gælder derimod, at hvis man ser på meget lave hastigheder i forhold til lyset, så gælder den klassiske fysik med god tilnærmelse. Den relativistiske fysik, der her tales om er formodentlig den specielle relativitetsteori. Denne er et specialtilfælde af den generelle relativitetsteori. Går man ned til meget små afstande, skal der korrigeres en gang til nemlig med kvantemekanikken. I nogle tilfælde har man her en færdig teori. Andre tilfælde står lidt hen i det uvisse.
Noget andet er så om disse teorier holder i alle tilfælde f.eks. når der er tale om ekstrem høje energier eller ekstrem stor afstande.

Svar #6
26. maj 2007 af topra (Slettet)

#5 Men hvis jeg nu bruger nogle af formlerne fra relativitetsteorien, hvis jeg nu vil udregne masseforøgelse for et legeme med v = 30 m/s, så får jeg et svar, der også er sandt inden for den klassiske fysik? (Mest fprdi der ikke er nogen ændring :p)
Så på den måde kan man da sige, at den klassiske fysik er en delmængde af den relativistiske fysik.

Skriv et svar til: Energibevarelse og E = mc^2

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.