Matematik

Eksponentielle spøresmål

30. maj 2007 af hjælp19 (Slettet)
hej


har lavet den her her


lousi som arbejder i hm har en timeløn på 30 kr. Hun bliver lovet en årlig lønstigning på 8 % i de kommende år.
Formlen kommer til at hedde:

y=30 * 1,08^x

hvis nu censoren sagde hvordan jeg kan se det hvad skal jeg sige til censoren

håber for svar

tak på forhånd

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. maj 2007 af Sherwood (Slettet)

(a-1)*100% = 8%

a giver altså en stigning på 8 % per år.

Svar #2
30. maj 2007 af hjælp19 (Slettet)

nå ok tak men hvad med b hvad skal jeg fortalle der

Brugbart svar (0)

Svar #3
30. maj 2007 af nkeller (Slettet)

sig: det kan jeg se fordi den har formen b*a^x

Brugbart svar (0)

Svar #4
30. maj 2007 af nkeller (Slettet)

hov ups, opfattede ik spørgsmålet rigtig, undskyld

Brugbart svar (0)

Svar #5
30. maj 2007 af peberdelfinen (Slettet)

Sig at b er startlønnen, altså grafisk set skæringen på y-aksen

Brugbart svar (0)

Svar #6
30. maj 2007 af hibski (Slettet)

Hey...
Det er lidt længe siden j har haft om eksponentielle funktioner... men du kan sige at hendes løn kan betragtes som en hvis form for startkapital og den forøges med en årlig rente på 8 %... på den måde kan du omskrive din ligning til noget der minder om kapitalfremskrivnings formlen.. og den siger:
K= K(start)* ( 1+r)^n

K(start)= 30
r er renten her er r= 8% eller 0,08
og n er antal år her er det variablen x

derfor er dt K= 30* (1+0,08)^x= 30*1,08^x

Sådan tror j det er.. pøj pøj

Brugbart svar (0)

Svar #7
30. maj 2007 af hibski (Slettet)

Hey...
Det er lidt længe siden j har haft om eksponentielle funktioner... men du kan sige at hendes løn kan betragtes som en hvis form for startkapital og den forøges med en årlig rente på 8 %... på den måde kan du omskrive din ligning til noget der minder om kapitalfremskrivnings formlen.. og den siger:
K= K(start)* ( 1+r)^n

K(start)= 30
r er renten her er r= 8% eller 0,08
og n er antal år her er det variablen x

derfor er dt K= 30* (1+0,08)^x= 30*1,08^x

Sådan tror j det er.. pøj pøj

Brugbart svar (0)

Svar #8
30. maj 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Du skal sige:

Det første år får hun 30*1.08 = 30*(1+r/100), hvor r = 8

Det næste år får hun 8% af det, hun nu har altså (30*1.08)*1.08

Det tredje år får hun det hun nu har (30*1.08^2) + renten, altså:
(30*1.08*1.08)*1.08 = 30*1.08^3, og så fremdeles.

Alt i alt får hun summeret op efter n år:
30*1.08^n

Skriv et svar til: Eksponentielle spøresmål

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.