Fysik

Spænding.

31. maj 2007 af Niinnaaah (Slettet)
Hej er der nogen der ved hvordan man udregner et spændingsfald?
Det er meget vigtigt!

MANGE TAK!

Brugbart svar (0)

Svar #1
31. maj 2007 af mathon


et spændingsfald er forskellen mellem den elektrisk potentielle energi pr. ladning mellem to punkter

altså en forskel i antal Joule pr. Coulomb

Svar #2
31. maj 2007 af Niinnaaah (Slettet)

hvis jeg nu skal udregne et spændingsfald over en komponent - R3, hvad skal jeg så gøre??

Brugbart svar (0)

Svar #3
31. maj 2007 af mathon


U =R3*I eller U = sqr(P*R3)

Brugbart svar (0)

Svar #4
31. maj 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Så bruger du:
E = I * R * cos (v) hvor v er vinklen mellem strøm og spænding ved faseforskydning.
Er der tale om jævnstrøm, bliver cos(v) = 1

Bruger du Kirschhoff's 2. lov på et RC kredsløb, bliver den sinusiodale elektromotoriske kraft (når E(t) = E0*sin(w*t): (læs w = omega).

dE/dt = w*E0*cos(wt)

Men nu har du jo ikke fortalt om der er tale om en ren Ohmsk modstand, en kapacitans eller en induktans, så det er lidt svært at gætte sig til.

Svar #5
31. maj 2007 af Niinnaaah (Slettet)

det er ren ohmsk tilstand..
og u=12 V er det opgivet..men der er i en paralelkobling sat R2 og R1 på.. og det hvor R3 er, er derogså en R4.
Jeg kender alle R og I-værdierne..

Brugbart svar (0)

Svar #6
31. maj 2007 af Erik Morsing (Slettet)

så kan du bare gøre som mathon skriver.

Svar #7
31. maj 2007 af Niinnaaah (Slettet)

Jamen det giver jo 12 V.
Det giver da ingen mening når det allerede er opgivet?

Brugbart svar (0)

Svar #8
31. maj 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Jeg synes, det ville være rart, hvis man kunne se nogle tegninger (og grafer) herinde. Det gør det hele meget lettere.
Men jeg kan da tilføje, at ved seriekobling er den samlede modstand = summen af modstandene og ved parallelkobling gælder:
(r1*r2)/r1*r2
Den reciprokke værdi af den samlede modstand er lig summen af de reciprokke værdier, så vidt jeg husker, men jeg er ikke noget leksikon og kan ikke huske det hele.

Brugbart svar (0)

Svar #9
31. maj 2007 af mathon


...erstatningsmodstanden for paralleltforbundne modstande R1 og R2

er

R_p = (R1*R2)/(R1+R2)...

i serie med R3 og R4 eller?...

Brugbart svar (0)

Svar #10
31. maj 2007 af Esbenps

#7
I en parallelkobling af fx modstande vil spændingsfaldet være det nøjagtigt samme over dem alle... Det kan du se, hvis du tegner det. Om du måler over den ene modstand eller den anden er ligegyldigt, da det er samme sted på kredsløbet du måler.

Brugbart svar (0)

Svar #11
31. maj 2007 af Erik Morsing (Slettet)

ja, jeg kom til at skrive et gangetegn i nævneren, det var en skrivefejl.

Brugbart svar (0)

Svar #12
31. maj 2007 af holretz (Slettet)

Niinnaaahh, du kan lægge filer ind på http://www.peecee.dk/ , og henvise til dem...


Brugbart svar (0)

Svar #13
31. maj 2007 af bravery (Slettet)

Fedt.

Skriv et svar til: Spænding.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.