Dansk

Dansk eksamen hjælp plz

05. juni 2007 af Taintedlove (Slettet)
DANSK EKSAMEN
Jeg sidder og skal til eksamen i morgen og har i helt styr på nogle genrer, jeg ville blive så glad hvis nogen gad skrive en kort beskrivelse(som er rigtig) af de her efterfølgende genrer i dansk:

Essay
Kronik
Litterær artikel

tusind tak ;D

PS. må gerne give beskrivelse af flere danske genrer hvis gider

Brugbart svar (0)

Svar #1
05. juni 2007 af Pitzner* (Slettet)

UVM skriver følgende om genrerne:

Den litterære artikel:

Den litterære artikel har som sit centrale indhold en analyse og fortolkning af en eller flere tekster. Der lægges som ved den tidligere analyse- og fortolkningsopgave vægt på faglig præcision og metodisk grundighed. Der vil endvidere som oftest stilles krav om fx litteraturhistorisk eller genremæssig perspektivering eller om sammenligning med anden litteratur.
Den litterære artikel findes bl.a. i litterære tidsskrifter.

Kronikken:

Kronikken karakteriserer et emne eller en tekst, redegør for og sammenholder en teksts synspunkter eller diskuterer en problemstilling. Genren har således træk fælles med den gamle ’redegør for og diskuter-opgave’, men der lægges med de nye opgaver ikke op til en drøftelse af helt almengyldige eller samfundsmæssige emner. Redegørelse og diskussion er knyttet til et danskfagligt emne/stof, og diskussionen føres først og fremmest på grundlag af en neutral, argumenteret afvejning af sit emne eller sin problemstilling.

Essayet:

Essayet er karakteristisk ved, at skribenten ud fra faglig viden og indsigt undersøger, overvejer og reflekterer over et emne eller et begreb. Det adskiller sig fra den tidligere essaybesvarelse ved et klarere danskfagligt sigte i sit emne og i sit metodiske udgangspunkt. Essayet i relation til prøven i skriftlig dansk ligner det klassiske essay, ved at skribenten i meget høj grad sætter den indholdsmæssige dagsorden. Men det afviger fra de mere fabulerende og sprogligt meget kreative essays, man kan møde i det offentlige rum.

Litterær artikel - kronik - essay:

Den litterære artikel adskiller sig således fra kronikken og essayet ved sit stærke fokus på tekstanalysen. Kronikken og essayet har i højere grad et emne som sit genstandsområde. Men mens kronikkens emne eller problemstilling fortrinsvis er knyttet til fagets stofområder (kernestoffet), har essayet tendens til at bevæge sig op over dette. Mens kronikken i en tragtformet bevægelse arbejder sig ned mod en afsluttethed, en form for konklusion, er essayets struktur formet som en omvendt tragt, idet det ud fra en undersøgelse af et emne eller et begreb som resultat har mere åbne overvejelser og pointer.


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. juni 2007 af ElectrcBoogie (Slettet)

Hvor har du fundet denne liste? Link?

Brugbart svar (0)

Svar #3
05. juni 2007 af Pitzner* (Slettet)

Det er taget fra et powerpointshow fra uvm. Du kan finde den her:

http://www.emu.dk/gym/fag/da/uvm/fagkons.html

Under skriftlig dansk på stx (powerpoint).

Brugbart svar (0)

Svar #4
05. juni 2007 af Pitzner* (Slettet)

Du kan også finde det her:

http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/vejlopg-nyordning/da/danskAstx-brev-vejlopg.pdf

Skriv et svar til: Dansk eksamen hjælp plz

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.