Fysik
Kemisk analyse, distributation af elektrisk energi og energi og forbrug.
07. juni 2007 af
zacq (Slettet)
Hey,
Jeg skal op til mundtlig fysik/kemi (9. klasse), men jeg har et lille problem, som jeg håber der er nogle som vil svare på ;D
Skal lige siges at jeg stinker til fysik/kemi ;/
1. Hvad er kemisk analyse ?
2. Hvad er energi og forbrug ?
3. Hvad er distributation af elektrisk energi ?
Håber i kan og vil fortælle lidt om ovenstående emner.
Jeg skal op til mundtlig fysik/kemi (9. klasse), men jeg har et lille problem, som jeg håber der er nogle som vil svare på ;D
Skal lige siges at jeg stinker til fysik/kemi ;/
1. Hvad er kemisk analyse ?
2. Hvad er energi og forbrug ?
3. Hvad er distributation af elektrisk energi ?
Håber i kan og vil fortælle lidt om ovenstående emner.
Svar #1
07. juni 2007 af Erik Morsing (Slettet)
1) En kemisk analyse består bl.a. i at undersøge hvilke grundstoffer et materiale består af. Det kan gøres på mange måder. En af dem er spektralanalyse(s.d.)
2) Energi bruger man om evnen til at udfører arbejde. Eksempel er den såkaldte potentielle energi. Der er også kinetisk energi (bevægelsesenergi) varmeenergi, strålingsenergi og meget andet. Her skal man huske enhederne, man benytter det såkaldte MKS-system (s.d)
3) Distribution betyder fordeling, for eksempel fordeler et kraftværk sin energi ud til de enkelte forbrugere.
Ovenstående er naturligvis kun en lille appetitvækker på nogle af fysikkens mange aspekter, men håber du fik et lille indblik i det. Ellers spørg igen.
2) Energi bruger man om evnen til at udfører arbejde. Eksempel er den såkaldte potentielle energi. Der er også kinetisk energi (bevægelsesenergi) varmeenergi, strålingsenergi og meget andet. Her skal man huske enhederne, man benytter det såkaldte MKS-system (s.d)
3) Distribution betyder fordeling, for eksempel fordeler et kraftværk sin energi ud til de enkelte forbrugere.
Ovenstående er naturligvis kun en lille appetitvækker på nogle af fysikkens mange aspekter, men håber du fik et lille indblik i det. Ellers spørg igen.
Svar #3
07. juni 2007 af mathon
supplerende til #1
2) her tænkes formentlig på el-energi, da det står i samme linje som forbrug
E_el = U*I*t - ifølge Joules lov
husk 1k Wh = 3,6*10^6 Ws = 3,6*10^6 J
3) overførsel af E_el sker gennem et vidt udbredt og veludviklet højspændingsnet. Højspændingen skabes ved transformation af vekselspænding (jævnspænding kan jo ikke transformeres!!!)
Det vigtige er ikke at få høj spænding, men at få lille strømstyrke i transportnettet, da det giver lavt effekttab. Men det er ved transformation ikke muligt at få lille sekundærstrøm uden at man samtidig får høj spænding!!!,
da
U_s/U_p = N_s/N_p
og
U_s*I_s = U_p*I_p, hvoraf I_s = [U_p/U_s]*I_p
eller
I_s = [N_p/N_s]*I_p
og
P_tab = R*I_s^2 = R*([N_p/N_s]*I_p)^2
eller
P_tab = R*[N_p/N_s]^2*I_p^2
hvis N_p=N_s er
P_tab = R*1^2*I_p^2
hvis N_p/N_s = 1/100 er
P_tab = R*[1/100]^2*I_p^2 = 10^(-4)*R*I_p^2
altså 1/10000 af det "oprindelige" effekt-tab
Skriv et svar til: Kemisk analyse, distributation af elektrisk energi og energi og forbrug.
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
