Fysik

Fart

22. april 2004 af JulieJense (Slettet)
Hej allesammen.
Min fysikopgave lyder:
En person springer og sætter af i højden 1,2m over jorden og når op i en højde af 4,8m før han falder ned igen. Hvilken fart har han idet han forlader trampolinen, hvis man ser bort fra luftmodstanden?
Jeg ved at her skal bruges nogle udregninger med Epot, Ekin og Emek til beregningen, men jeg kan ikke finde ud af hvordan.. håber der er nogen, der kan hjælpe mig..

Brugbart svar (0)

Svar #1
22. april 2004 af riquelme (Slettet)

start med at definere et nulpunkt for Epot ("jorden" er et godt nulpunkt)

opskriv udtryk for den mekaniske energi (Epot + Ekin) i afsætningsøjeblikket og idet han når toppunktet

udnyt herefter at den mekaniske energi er bevaret

Svar #2
22. april 2004 af JulieJense (Slettet)

jamen, hvad gør jeg nu hvor jeg ikke kender massen af personen? Epot beregnes jo:
Epot = mgh
??

Svar #3
22. april 2004 af JulieJense (Slettet)

Okay, nu har jeg et andet problem. Altså, h0 = 1,2 sættes til h0 = 0
h1 = 4,8-1,2 = 3,6 ikke?
Emek(0) = Emek(3,6)
Epot + Ekin = Epot + Ekin
0 + 0,5*m*v^2 = m*g*h + 0
0,5*m*(2gs) = m*9,82*3,6
Her går det så galt ved Ekin, for:
0,5*m*(2*9,82*??) = m*35,35
Her skal s = 0, men det giver jo ingen mening?
Hvad gør jeg?

Brugbart svar (0)

Svar #4
22. april 2004 af riquelme (Slettet)

hvis du følger #1, vil du se at resultatet er uafhængigt af massen (når du sætter de to udtryk for Emek lig hinanden kan du dele med massen på begge sider)

Svar #5
22. april 2004 af JulieJense (Slettet)

Okay, men kan du hjælpe mig med #3?

Brugbart svar (0)

Svar #6
22. april 2004 af riquelme (Slettet)

undskyld, men jeg forstår ikke dit problem i #3 - du skal løse ligningen mht. v - hvad er 2gs??.. i øvrigt mente jeg, at du skulle vælge nulpunktet ved jorden så h0 = 1.2 m og h1 = 4.8 m - men det er jo fuldkommen ligegyldigt..

Svar #7
22. april 2004 af JulieJense (Slettet)

Nej, hvor er jeg dog dum! Havde lige glemt at det egentlig var farten jeg skulle finde.. men 1000tak for ulejligheden!

Brugbart svar (0)

Svar #8
22. april 2004 af riquelme (Slettet)

hvis man vælger nulpunkt som du foreslår ender man (så vidt jeg lige kan se) med følgende:

½·m·v² = m·g·(3.6 m) <=> ½·v² = g·(3.6 m)

Brugbart svar (0)

Svar #9
22. april 2004 af riquelme (Slettet)

ok ;)

Svar #10
22. april 2004 af JulieJense (Slettet)

Igen 1000tak for hjælpen..

Brugbart svar (0)

Svar #11
22. april 2004 af riquelme (Slettet)

no problem ;)

Skriv et svar til: Fart

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.