Fysik

elektrisk energi

10. juni 2007 af Karl-smart (Slettet)
Nogen der kunne hjælpe med at finde noter om elektrisk energi. Eksamen i morgen


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. juni 2007 af seje_mig (Slettet)

jeg skal selv op i elektrisk energi, og har lavet dispotion, men helt ærligt. tror du selv nogle vil give dig dne noter??

Hvorfor spørger du ikke bare om noget konkret eller et underemne eller noget?

så vil jeg mer' end gerne hjælpe dig.

Brugbart svar (0)

Svar #2
10. juni 2007 af seje_mig (Slettet)

dne* nogle

Brugbart svar (0)

Svar #3
11. juni 2007 af adj1 (Slettet)

Søg på wikipedia og du får: http://da.wikipedia.org/wiki/Elektrisk_energi Det er altid et godt sted at starte.

Brugbart svar (0)

Svar #4
11. juni 2007 af mathon


El-energi ved jævnspænding:

E = U*I*t [E] = J = Ws... Joules Lov som er grundligningen

heraf

P = E/t = U*I = R*I^2 = U^2/R....[P] = W = V*A = Ohm*A^2 = V^2/Ohm

El-energi ved vekselspænding:

E = U_eff*I_eff*t




Brugbart svar (0)

Svar #5
11. juni 2007 af mathon


Husk 1 kWh = 3,6*10^6 Ws = 3,6*10^6 J

overførsel af E_el
sker gennem et vidt udbredt og veludviklet højspændingsnet. Højspændingen skabes ved transformation af vekselspænding (jævnspænding kan jo ikke transformeres!!!)

Det vigtige er ikke at få høj spænding, men at få lille strømstyrke i transportnettet, da det giver lavt effekttab. Men det er ved transformation ikke muligt at få lille sekundærstrøm uden at man samtidig får høj spænding!!!,
da

U_s/U_p = N_s/N_p

og

U_s*I_s = U_p*I_p, hvoraf I_s = [U_p/U_s]*I_p
eller

I_s = [N_p/N_s]*I_p

og

P_tab = R*I_s^2 = R*([N_p/N_s]*I_p)^2
eller

P_tab = R*[N_p/N_s]^2*I_p^2

hvis N_p=N_s er
P_tab = R*1^2*I_p^2

hvis N_p/N_s = 1/100 er
P_tab = R*[1/100]^2*I_p^2 = 10^(-4)*R*I_p^2
altså 1/10000 af det "oprindelige" effekt-tab






Skriv et svar til: elektrisk energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.