Matematik

x^3-3x+1=0 ]1;2[

18. juni 2007 af nubsedasse (Slettet)
Vis under henivisning til mindst en af lærebogens sætninger, at

x^3-3x+1=0 har mindst én løsning i intervallet ]1;2[

nulreglen... men hvad så?

x^2 - 3 + 1/x = 0

Nogen idéer til hvordan den skal gribes an. Læresætningerne de henviser til må være nogle af dem i Mat 2B Kapitel 1

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. juni 2007 af peter lind

Nu kender jeg ikke din bog; men her er i hvert fald en måde det kan ses på.

med p(x) = x^3-3x+1 har du p(1) = -1, p(2) = 6.

Da p(x) er kontinuert må p(x) i intervallet ]1;2[ antage alle mellemliggende værdier herimellem 0.

Svar #2
18. juni 2007 af nubsedasse (Slettet)

Nåh ja, tak, p(1) er negativ og p(2) positiv, ergo er der en rod i intervallet X=]1;2[

Svar #3
18. juni 2007 af nubsedasse (Slettet)

Hvordan konkluderer du (udover at kigge på grafen) at p(x) er kontinuert, gælder der en generel regel for alle polynomier, at de er kontinuerte?

eller måske man kan bruge nulreglen, så ligningen reduceres til p(x) = x^2 - 3 + 1/x

og tager lim til hhv. x^2 - 3 og 1/x for at bruge sætningen lim (fg)(x) = lim f(x) * lim g(x) for h-> 0

??

Brugbart svar (0)

Svar #4
18. juni 2007 af ibibib (Slettet)

Ja, alle polynomier er kontinuerte.

Svar #5
18. juni 2007 af nubsedasse (Slettet)

hvorfor ? kan det bevises?

Brugbart svar (0)

Svar #6
18. juni 2007 af Riemann

Et n'e-gradspolynomium (defineret på hele R) kan skrives som

a*x^n + b*x^(n-1)+...en masse andre led...

ved at differentiere dette fås:

a*n*x^(n-1)+b*(n-1)*x^(n-2)... en masse andre led...

Nu har jeg opskrevet differentialkvotienten, og jeg ved derfor er der een differentialkvotient for alle x, hvilket betyder at n'e-gradspolynomiet er differentiabelt.

Og enhver differentiabel funktion er kontinuert, så derfor må ethvert polynomium være kontinuert.

Brugbart svar (0)

Svar #7
18. juni 2007 af Riemann

Se evt. et bevis for at enhver differentiabel funktion er kontinuert på side 12 i disse noter:

http://www.logx.dk/notes/examensnoter.pdf

Svar #8
18. juni 2007 af nubsedasse (Slettet)

Lyder rigtigt nok, men det er sådan at opgaven er under 1. kapitel og differentiering først i 2. kapitel, så kan det bevises på anden vis?

Brugbart svar (0)

Svar #9
18. juni 2007 af Riemann

jeg tror næppe at I skal lave et rigtigt bevis.

Hvis du blot siger, at funktionen er pæn og man ikke kommer til at dividere med nul nogen steder, så er det fint, når det bare er en opgave, der skal regnes.

Det kan faktisk ofte være ret svært (synes jeg) at bevise at en funktion er kontinuert ved at anvende definitionen af kontinuitet (og i øvrigt kan jeg heller ikke huske, hvordan man definerede kontinutiet i gymnasiet...).

Svar #10
18. juni 2007 af nubsedasse (Slettet)

Well, der står jeg vha. af mindst en af lærebogens sætninger skal vise at p(x)= x^3 - 3x + 1 mindst har 1 løsning i intervallet ]1;2[

Definitionen på kontinuitet er at delta y skal gå mod 0 for h-> 0

eller som der står i Mat 2B:

Sætning 3. kapitel 1:

[ f er kontinuert i Xo <=> /\y -> 0 for h -> 0 ]

Sætning 2. kapitel 2:

[ Hvis f er differentiabel i Xo, er f også kontinuert i Xo ]

Svar #11
18. juni 2007 af nubsedasse (Slettet)

Sætning 4. kapitel 1:

[En kontinuert funktion afbilder et interval på et interval]

Nu er det jo sådan at jeg i og med der er et lokalt minimum netop i p(1), sådan at der kan defineres værdimængden Vm(p)=]1;3[ og Dm(p)=]1;2[

altså et interval på et interval, hvorfor p må være kontinuert.

Det er bare sådan at "jeg ikke ved" at der er et lokalt minimum i p(1). P(x) kunne forsåvidt sagtens have et lokalt minimum lavere end i p(1) i ]1;2[

...

Brugbart svar (0)

Svar #12
18. juni 2007 af blackduck (Slettet)

#11

Har du nogen sætninger om regneregler for kontinuerte funktioner til rådighed?

Det er noget af det første i min mat-bog, at hvis f(x) er kontinuert på et interval I og g(x) er kontinuert på samme interval, så er funktionen h givet ved h(x)=f(x)+g(x) eller h(x)=f(x)*g(x) også kontinuert.


Svar #13
18. juni 2007 af nubsedasse (Slettet)

... og det med vandrette tangenter er jo heller ikke noget jeg beskæftiger mig med før næste kapitel hvor jeg lærer at sætte differentialkvotienten lig 0 i et interval mellem fx. ]0;2[ ...

Svar #14
18. juni 2007 af nubsedasse (Slettet)

har dem alle ja, men du mener det er dem der skal bruges ?

Brugbart svar (0)

Svar #15
18. juni 2007 af blackduck (Slettet)

#14

Hvis du har det, kan du vise at

p(x)=f(x)*f(x)*f(x)-3*f(x)+g(x)

hvor f(x)=x og g(x)=1

Dermed giver dine regneregler, at p(x) er kontinuert (hvis du da har et eksempel eller sætning, der siger, at f(x)=x og g(x)=1 er kontinuerte, men det formoder jeg næsten at der må være).

Idet p(x) er kontinuert, kan du bruge #1's argument.

Svar #16
18. juni 2007 af nubsedasse (Slettet)

\[
\begin{array}{l}
p(x) = x^3 - 3x + 1 \\
\\
f(x) = x^3 \vee g(x) = - 3x + 1 \\
\mathop {\lim f(x)}\limits_{h \to 0} = \frac{{(x + h)^3 - x^3 }}{h} \\
\\
= \frac{{(x + h)(x + h)^2 - x^3 }}{h} \\
= \frac{{(x + h)(x^2 + 2h + h^2 ) - x^3 }}{h} \\
= \frac{{x^3 + 2hx + xh^2 + hx^2 + 2h + h^3 - x^3 }}{h} \\
= \frac{{2hx + 2h + xh^2 + hx^2 + h^3 }}{h} \\
= 2x + 2 + xh + x^2 + h^2 \\
= x^2 + 2x + 2 \\
\\
\mathop {\lim g(x) = }\limits_{h \to 0} \frac{{ - 3(x + h) + 1 - ( - 3x + 1)}}{h} \\
= \frac{{ - 3x - 3h + 1 + 3x - 1}}{h} \\
= - 3 \\
\\
= > \mathop {\lim }\limits_{h \to 0} p(x) = \frac{{x^2 + 2x + 2}}{{ - 3}} \\
\end{array}
\]

Svar #17
18. juni 2007 af nubsedasse (Slettet)

pis :D fatter ik lige hvordan man får MathType til at oversætte til LaTeX - er helt ny til det.

Svar #18
18. juni 2007 af nubsedasse (Slettet)

% MathType!MTEF!2!1!+-
% feaafiart1ev1aaatCvAUfeBSjuyZL2yd9gzLbvyNv2CaerbuLwBLn
% hiov2DGi1BTfMBaeXatLxBI9gBaerbd9wDYLwzYbItLDharqqtubsr
% 4rNCHbGeaGqiVu0Je9sqqrpepC0xbbL8F4rqqrFfpeea0xe9Lq-Jc9
% vqaqpepm0xbba9pwe9Q8fs0-yqaqpepae9pg0FirpepeKkFr0xfr-x
% fr-xb9adbaqaaeGaciGaaiaabeqaamaabaabaaGceaqabeaacaWGWb
% GaaiikaiaadIhacaGGPaGaeyypa0JaamiEamaaCaaaleqabaGaaG4m
% aaaakiabgkHiTiaaiodacaWG4bGaey4kaSIaaGymaaqaaaqaaiaadA
% gacaGGOaGaamiEaiaacMcacqGH9aqpcaWG4bWaaWbaaSqabeaacaaI
% ZaaaaOGaeyikIOTaam4zaiaacIcacaWG4bGaaiykaiabg2da9iabgk
% HiTiaaiodacaWG4bGaey4kaSIaaGymaaqaamaaxababaGaciiBaiaa
% cMgacaGGTbGaamOzaiaacIcacaWG4bGaaiykaaWcbaGaamiAaiabgk
% ziUkaaicdaaeqaaOGaeyypa0ZaaSaaaeaacaGGOaGaamiEaiabgUca
% RiaadIgacaGGPaWaaWbaaSqabeaacaaIZaaaaOGaeyOeI0IaamiEam
% aaCaaaleqabaGaaG4maaaaaOqaaiaadIgaaaaabaaabaGaeyypa0Za
% aSaaaeaacaGGOaGaamiEaiabgUcaRiaadIgacaGGPaGaaiikaiaadI
% hacqGHRaWkcaWGObGaaiykamaaCaaaleqabaGaaGOmaaaakiabgkHi
% TiaadIhadaahaaWcbeqaaiaaiodaaaaakeaacaWGObaaaaqaaiabg2
% da9maalaaabaGaaiikaiaadIhacqGHRaWkcaWGObGaaiykaiaacIca
% caWG4bWaaWbaaSqabeaacaaIYaaaaOGaey4kaSIaaGOmaiaadIgacq
% GHRaWkcaWGObWaaWbaaSqabeaacaaIYaaaaOGaaiykaiabgkHiTiaa
% dIhadaahaaWcbeqaaiaaiodaaaaakeaacaWGObaaaaqaaiabg2da9m
% aalaaabaGaamiEamaaCaaaleqabaGaaG4maaaakiabgUcaRiaaikda
% caWGObGaamiEaiabgUcaRiaadIhacaWGObWaaWbaaSqabeaacaaIYa
% aaaOGaey4kaSIaamiAaiaadIhadaahaaWcbeqaaiaaikdaaaGccqGH
% RaWkcaaIYaGaamiAaiabgUcaRiaadIgadaahaaWcbeqaaiaaiodaaa
% GccqGHsislcaWG4bWaaWbaaSqabeaacaaIZaaaaaGcbaGaamiAaaaa
% aeaacqGH9aqpdaWcaaqaaiaaikdacaWGObGaamiEaiabgUcaRiaaik
% dacaWGObGaey4kaSIaamiEaiaadIgadaahaaWcbeqaaiaaikdaaaGc
% cqGHRaWkcaWGObGaamiEamaaCaaaleqabaGaaGOmaaaakiabgUcaRi
% aadIgadaahaaWcbeqaaiaaiodaaaaakeaacaWGObaaaaqaaiabg2da
% 9iaaikdacaWG4bGaey4kaSIaaGOmaiabgUcaRiaadIhacaWGObGaey
% 4kaSIaamiEamaaCaaaleqabaGaaGOmaaaakiabgUcaRiaadIgadaah
% aaWcbeqaaiaaikdaaaaakeaacqGH9aqpcaWG4bWaaWbaaSqabeaaca
% aIYaaaaOGaey4kaSIaaGOmaiaadIhacqGHRaWkcaaIYaaabaaabaWa
% aCbeaeaaciGGSbGaaiyAaiaac2gacaWGNbGaaiikaiaadIhacaGGPa
% Gaeyypa0daleaacaWGObGaeyOKH4QaaGimaaqabaGcdaWcaaqaaiab
% gkHiTiaaiodacaGGOaGaamiEaiabgUcaRiaadIgacaGGPaGaey4kaS
% IaaGymaiabgkHiTiaacIcacqGHsislcaaIZaGaamiEaiabgUcaRiaa
% igdacaGGPaaabaGaamiAaaaaaeaacqGH9aqpdaWcaaqaaiabgkHiTi
% aaiodacaWG4bGaeyOeI0IaaG4maiaadIgacqGHRaWkcaaIXaGaey4k
% aSIaaG4maiaadIhacqGHsislcaaIXaaabaGaamiAaaaaaeaacqGH9a
% qpcqGHsislcaaIZaaabaaabaGaeyypa0JaeyOpa4ZaaCbeaeaaciGG
% SbGaaiyAaiaac2gaaSqaaiaadIgacqGHsgIRcaaIWaaabeaakiaadc
% hacaGGOaGaamiEaiaacMcacqGH9aqpdaWcaaqaaiaadIhadaahaaWc
% beqaaiaaikdaaaGccqGHRaWkcaaIYaGaamiEaiabgUcaRiaaikdaae
% aacqGHsislcaaIZaaaaaaaaa!FFBD!
\[
\begin{array}{l}
p(x) = x^3 - 3x + 1 \\
\\
f(x) = x^3 \vee g(x) = - 3x + 1 \\
\mathop {\lim f(x)}\limits_{h \to 0} = \frac{{(x + h)^3 - x^3 }}{h} \\
\\
= \frac{{(x + h)(x + h)^2 - x^3 }}{h} \\
= \frac{{(x + h)(x^2 + 2h + h^2 ) - x^3 }}{h} \\
= \frac{{x^3 + 2hx + xh^2 + hx^2 + 2h + h^3 - x^3 }}{h} \\
= \frac{{2hx + 2h + xh^2 + hx^2 + h^3 }}{h} \\
= 2x + 2 + xh + x^2 + h^2 \\
= x^2 + 2x + 2 \\
\\
\mathop {\lim g(x) = }\limits_{h \to 0} \frac{{ - 3(x + h) + 1 - ( - 3x + 1)}}{h} \\
= \frac{{ - 3x - 3h + 1 + 3x - 1}}{h} \\
= - 3 \\
\\
= > \mathop {\lim }\limits_{h \to 0} p(x) = \frac{{x^2 + 2x + 2}}{{ - 3}} \\
\end{array}
\]

Svar #19
18. juni 2007 af nubsedasse (Slettet)

Ahahahha, lol :D det stemmer jo ik hvad der står i mathtype manualen.

Svar #20
18. juni 2007 af nubsedasse (Slettet)

$$
\eqalign{
& p(x) = x^3 - 3x + 1 \cr
& \cr
& f(x) = x^3 \vee g(x) = - 3x + 1 \cr
& \mathop {\lim f(x)}\limits_{h \to 0} = {{(x + h)^3 - x^3 } \over h} \cr
& \cr
& = {{(x + h)(x + h)^2 - x^3 } \over h} \cr
& = {{(x + h)(x^2 + 2h + h^2 ) - x^3 } \over h} \cr
& = {{x^3 + 2hx + xh^2 + hx^2 + 2h + h^3 - x^3 } \over h} \cr
& = {{2hx + 2h + xh^2 + hx^2 + h^3 } \over h} \cr
& = 2x + 2 + xh + x^2 + h^2 \cr
& = x^2 + 2x + 2 \cr
& \cr
& \mathop {\lim g(x) = }\limits_{h \to 0} {{ - 3(x + h) + 1 - ( - 3x + 1)} \over h} \cr
& = {{ - 3x - 3h + 1 + 3x - 1} \over h} \cr
& = - 3 \cr
& \cr
& = > \mathop {\lim }\limits_{h \to 0} p(x) = {{x^2 + 2x + 2} \over { - 3}} \cr}
$$

Forrige 1 2 Næste

Der er 33 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.