Debat

Klag over din karakter!

20. juni 2007 af rikshan (Slettet)
Klag over din karakter!
Det er eksamenstid, og kampen om karaktererne er skudt i gang. Men hvad gør du, når din karakter er uretfærdig?


1.
Ta´ initiativ

Du har trukket en islandsk saga i dansk, og censor har givet dig karaktersmæk, selvom du udførligt redegjorde for samtlige 21 hovedpersoners skæbner, fortalte at du har en islandsk hest derhjemme, og at Björk er din yndlingsmusiker. Du har fortjent en bedre karakter, men hvordan får du det? Ja, først og fremmest er det dit ansvar at skrive en motiveret klage, som du indberetter til din skole – også selvom din lærer er enig i, at censor er en klaphat. Husk, at klagen skal indgives senest to uger efter, du har fået din karakter.

2.
Klag konkret

Få udleveret den opgave, du blev stillet til eksamen og også din besvarelse, hvis der er tale om en skriftlig opgave. Så kan du skrive klagen ud fra noget konkret. Du kan for eksempel klage, hvis du er kommet op i en tekst, der ikke var opgivet i pensum, eller som du følte lå langt over niveau. Du kan også klage, hvis du har været utilfreds med selve eksamensforløbet. Sidst, men ikke mindst, kan du klage over selve bedømmelsen: Hvis du føler, at censor og eventuelt din lærer ikke gav et velbegrundet svar, eller at de var hårdere ved dig end dine klassekammerater, så er du berettiget til at få en andens syn på sagen.


3.
Din skole afgør, om klagen skal behandles

Din skole afgør, om den vil videresende klagen til eksaminator og censor for at få en udtalelse fra dem inden for højst to uger. Afviser de din klage som uberettiget, får du en skriftlig begrundelse. Så har du - om ikke andet - et bevis på, at du forsøgte at bekæmpe overmagten.

4.
Klagen sendes videre

Når du har modtaget udtalelsen fra eksaminator og censor, har du en uge til at kommentere den. Når skolen så skal bedømme klagen, får du en skriftlig afgørelse, og resultatet kan være, at du får en ny karakter (som kan være både højere eller lavere end den oprindelige). Du kan også blive tilbudt at gå til omprøve, eller du kan risikere, at din klage bliver afvist. Hvis du skal til omprøve, vil du få en helt ny opgave, nye censorer og så videre, og det vil ske hurtigst muligt efter klagens afgørelse. Hvis du får ændret din karakter, er det skolens pligt at ændre karakteren på dine eksamensbeviser.



Omeksamen i et-årige fag

Er der tale om et etårigt fag på 1. eller 2. skoleår, har du mulighed for at gå faget om det efterfølgende år, hvis du er utilfreds med din karakter. Bagefter er det den højeste karakter, der tæller.

Vil du klage over en årskarakter?

Vil du klage over en årskarakter, er det et krav, at den er sprunget to karakterer i forhold til den sidste karakter, du fik.
Du kan kun klage over din egen lærer, og du kan ikke inddrage forhold i klassen og lignende. Men du kan godt klage over, at du er blevet undervist i noget alt for svært stof, eller at din lærer ikke lever op til de krav, bekendtgørelsen for faget stiller. Det er dog sværere at få ændret en årskarakter end en eksamenskarakter, da det er svært at bedømme et undervisningsforløb over et, to eller tre år.

Mette klagede og vandt

- I 2.g skulle jeg afslutte begynderspansk og kom op til mundtlig eksamen. Jeg havde følt mig uretfærdigt behandlet af min spansklærer under hele undervisningsforløbet, selvom jeg knoklede i timerne. Til eksamen trak jeg en tekst, som jeg havde forberedt mig godt på, og jeg følte virkelig, at jeg gjorde det godt og fik sagt nogle guldkorn.

Men jeg fik kun 9. Lærer og censor sagde, at min besvarelse havde været mangelfuld, og at mit sprog havde været for enkelt. Ifølge bekendtgørelsen, som man får udleveret i hvert fag i starten af året, kan man ikke forvente, at vi er så dygtige til grammatik, når vi kun har haft to års spansk, så jeg skrev en klage til min rektor, hvor jeg forklarede, at jeg havde besvaret opgaven rigtigt og så vidt muligt uden fejl.

Derudover skrev jeg, at jeg mente, min lærer havde bedømt mig uretfærdigt igennem hele året. Jeg brugte meget tid på at læse bekendtgørelsen for spansk og på at formulere min klage. Efter halvanden måned fik jeg medhold og et 10-tal.


Kilde;http://www.chilinet.dk/default.asp?id=436&pid=74&nid=3160

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. juni 2007 af Occulta (Slettet)

Muligheden for omeksamen er afskaffet med reformen!
(Det må være en artikel af ældre dato...)

Brugbart svar (0)

Svar #2
05. juli 2007 af Mussy06 (Slettet)

Tjaa artiklen blev udgivet: 01-06-2007.

Brugbart svar (0)

Svar #3
05. juli 2007 af Peden (Slettet)

#1:
Chili er jo heller ikke kendt for at være tynget af fakta...MEN...de indledende øvelser lader til at være ok, så vi lader den stå ;)

Skriv et svar til: Klag over din karakter!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.