Matematik

2 problemer

29. april 2004 af Bella (Slettet)
Hejsa!

Jeg skal finde skæringspunktet mellem to parabler, og har derfor sat dem lig med hinanden:

10*0,93^x=4,14*1,11^x

Men jeg får ikke det rigtige resultat. Hjælp :)

Det andet problem er lidt længere:
D=holdbarhed i døgn. T=temperaturen

D(T)= 15,8*0,89^x

K=kvaliteten af en dybfrossen pølse. x=tiden i døgn efter nedfrysning.

K(x)=-(10/D(T))*x+100

En pølle nedfryses til -18-grader-celsius. Hvor lang tid går der før kvaliteten er faldet til 40?
Jeg har problemer med T-værdien og x-værdien. Håber I kan finde bedre rundt i det end jeg!

Bella

Brugbart svar (0)

Svar #1
29. april 2004 af sclk (Slettet)

Ved ikke om det bare er trykfejl, men i hvert fald er ovennævnte ligninger ikke parabelligninger - 10*0,93^x og 4,14*1,11^x
Ligningen for en parabel er
ax^2+bx+c

Og andet kan jeg vist ikke rigtig være behjælpelig med lige nu...

Svar #2
29. april 2004 af Bella (Slettet)

jeg tænkte lige da jeg havde sendt den at det ikke var parabler ... men det er de rigtige ligninger ... og jeg kan ikke finde ud af det..

Brugbart svar (0)

Svar #3
29. april 2004 af crazyLegs (Slettet)

Som en side bemærkning kan jeg lige sige, at du ikke må sige "jeg har sat dem lig med hinanden", men du skal istedet sige "jeg har sat de to ligningers venstre/højre sider lig med hinanden" ... :)

Svar #4
29. april 2004 af Bella (Slettet)

taktak...men jeg kommer jo ikke rigtig videre af denne grund..

Brugbart svar (0)

Svar #5
29. april 2004 af erdos (Slettet)

Til det første: Lad os dog se din fremgangsmåde!

Til det andet: D(T)= 15,8*0,89^x sikker på x'et ikke skal være et T?

Brugbart svar (0)

Svar #6
29. april 2004 af Dominik Hasek (Slettet)

Hvis du er sikker på at det er parabelligninger, og der er tale om dem du har skrevet op, så er opgaven ekstremt nem, for så kan den nemlig ikke løses!

Brugbart svar (0)

Svar #7
02. maj 2004 af sontas (Slettet)

10*0,93^x=4,14*1,11^x

tag log på begge sider

log10 + x*log0,93 = log4,14+x*log1,11 <=> 1 = log4,14+x*log1,11 - x*log0,93 <=> 1 - log4,14 = x(log1,11-log0,93) <=>
x = (1-log4,14)/(log1,11-log0,93)
..jeg har så gået udfra, at din opstillede ligning er sand.

Skriv et svar til: 2 problemer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.