Matematik

Definering af trigonometriske funktioner

26. juni 2007 af muldvang (Slettet)
Jeg skal snart til årsprøve. Jeg har mulighed for at komme op i spørgsmålet:

Gør rede for, hvordan de trigonometriske funktioner sinus og cosinus defineres.
Bevis blandt andet sinusrelationen.

Jeg er i tvivl om den første del. Hvordan defineres de?
Er det sin(v)=a/b ? - det er jo en retvinklet trekant.
eller er det definitionen på sinus- og cosinusrelationerne?
altså
sin(A)/a = sin(B)/b = sin(C)/c osv..

Brugbart svar (0)

Svar #1
26. juni 2007 af Esbenps

Definitionen på cos og sin er via koordinatsættet til punktet P på enhedscirklen:

P = (cosv,sinv), hvor v er vinklen mellem linjen fra (0,0) til P og x-aksen.

Formlerne for retvinklede trekanter kommer ved at betragte to trekanter med den ene vinkelspids i (0,0). De vil på den måde være ensvinklede og man kan nu udlede formlerne:

cos(v) = hosliggende/hypotenuse

sin(v) = modstående/hypotenuse

Svar #2
26. juni 2007 af muldvang (Slettet)

Okay på den måde.
Jamen det har jeg nogenlunde styr på så.

Jeg siger tak herfra. :D

Brugbart svar (0)

Svar #3
26. juni 2007 af mathon


se
http://www.peecee.dk/index.php?id=50178

Brugbart svar (0)

Svar #4
26. juni 2007 af mathon


sin-relationen:

1) tegn en vilkårlig trekant

2) konstruer valgfrit to midtnormaler

3) med midtnormalernes skæringspunkt, D, som centrum og afstanden til en vilkårlig af trekantens vinkelspidser som radius, R, tegnes trekantens omskrevne cirkel

4) den mindste af buerne BC sættes til 2x°, den mindste af buerne AC sættes til 2y° og den mindste af buerne AB sættes til 2z°

5) ved betragtning af f.eks. trekant BDC og anvendelse af kordeformlen samt at vinkel D, der som centervinkel måles ved den bue, den spænder over fås:

a = 2R*sin(D/2) = 2R*sin(2x°/2) = 2R*sin(x°) = 2R*sin(A), da A er en periferivinkel, som måles ved det halve af den bue, den spænder over

a = 2R*sin(A)
eller

a/sin(A) = 2R

6) nøjagtig den samme bevisførelse gennemføres ved betragtning af trekanterne ADC og ADB

hvoraf

a/sin(A) = b/sin(B) = c/sin(C) = 2R, der udtrykker,

at
i en vilkårlig trekant ABC er forholdet mellem en vilkårlig side og sinus til den modstående vinkel konstant - (lig med diameteren i trekantens omskrevne cirkel)



Svar #5
26. juni 2007 af muldvang (Slettet)

Utrolig gode svar man får herinde!
Nu er jeg i hvert fald klar til i morgen.
Mange tak.

Brugbart svar (0)

Svar #6
29. juni 2007 af DeciMat (Slettet)

se definitionerne og eksemplerne her
http://ans.hsh.no/lu/mat/Mat1/Utlevert/trigonometri.pdf

Skriv et svar til: Definering af trigonometriske funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.