Matematik

løsning ag ligninger og uligheder

26. juni 2007 af Cumano (Slettet)
hej skal op til årsprøve i matematik i morgen,har kigget mine spørgsml igennem, men der et af spørgesmålene som jeg ikke rigtig ved hvordan jeg skal håndtere.

Spg. Lyder :
Den rette linie, førstegradsligning (skæring med x-aksen, skæring mellem to linier), andengradspolynomiet, andengradsligning ( skæring med x-aksen, skæring med ret linie. Uligheder?

hvor begynder man ?

Brugbart svar (0)

Svar #1
26. juni 2007 af mathon


den rette linje:

1) delta_y/delta_x er konstant

rise/run = a

2) a = tan(v), hvor v er hældningsvinklen med x-aksen

3) lodrette linjer har ingen hældningskoefficient (delta_x=0)

4) vandrette linjer har hældningskoefficient 0

5) for linjer, der hverken er lodrette eller vandrette,
gælder

y = a1x + b1 og y = a2x + b2

hvis de er parallelle <=> a2 = a1

hvis de er ortogonale <=> a2 = -1/a1

den spidse vinkel, w, mellem linjerne er bestemt ved

w = tan^(-1)(|(a2-a1)/(1+a1*a2)|)


punkt-hældningsformel: (y-yo) = a(x-xo)

to-punktsformel: (y-y1)/(x-x1) = (y2-y1)/(x2-x1)

akseskæringsformel: x/u + y/v = 1

normalformel: Ax + By + C = 0

kartesisk normalform: y = ax + b


akseskæring:
y = ax + b omskrevet til akseskæringsform:

-ax + y = b ... du dividerer med b

(-a/b)x + y/b = 1 ... eller

x/(-b/a) + y/b = 1

skæring med x-aksen dvs. y=0
x = -b/a, da tæller og nævner er lige store, når brøken er lig med 1

skæring med y-aksen dvs. x=0
y = b, da tæller og nævner er lige store, når brøken er lig med 1


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. juni 2007 af mathon


linjeskæring:

y1 = a1x + b1 og y2 = a2x + b2

skæring:

y2 = y1 ... eller

a2x + b2 = a1x + b1 ... x isoleres

(a2-a1)x = (b1-b2)

x = (b1-b2)/(a2-a1)

y = a1*((b1-b2)/(a2-a1)) + b1
eller
y = a2*((b1-b2)/(a2-a1)) + b2


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. juni 2007 af mathon


2.gradspolynomiet:

se
http://www.peecee.dk/index.php?id=45838


2.gradsligning:
der kan være tale om to beviser, fordi mange har problemer med kvadratkompletteringen. Man kan så vælge det, som lettest "glider ned":

1)
ax^2 + bx + c = 0

gang igennem med 4a:

4a^2x^2 + 4abx + 4ac = 0

(2ax)^2 +2*(2ax)*b + 4ac = 0

(2ax)^2 +2*(2ax)*b = (2ax+b)^2 - b^2, hvoraf

(2ax+b)^2 - b^2 + 4ac = 0 ... (2ax+b)^2 isoleres

(2ax+b)^2 = b^2 - 4ac = d

|2ax+b| = sqr(d)

2ax+b = +/-sqr(d)

2ax = (-b+/-sqr(d))

x = (-b+/-sqr(d))/(2a)



2)
ax^2 + bx + c = 0 ... divider med a

x^2 + (b/a)x + c/a = 0

x^2 + 2(b/(2a))x + c/a = 0 ... her er x^2 + 2(b/(2a))x = (x + b/(2a))^2 - b^2, hvoraf

(x + b/(2a))^2 - (b/(2a))^2 + c/a = 0 ... (x + b/(2a))^2 isoleres

(x + b/(2a))^2 = (b/(2a))^2 - c/a = b^2/(4a^2) - 4ac/(4a^2)

(x + b/(2a))^2 = [b^2-4ac]/(2a)^2 = d/(2a)^2

|x + b/(2a)| = sqr(d/(2a)^2)

x + b/(2a) = +/-sqr(d)/(2a) ... x isoleres

x = - b/(2a) +/-sqr(d)/(2a)... eller

x = (-b +/-sqr(d))/(2a)




Brugbart svar (0)

Svar #4
26. juni 2007 af mathon


linje-parabel-skæring:

l: y = hx + q og P: y = ax^2 + bx + c

skæring
ax^2 + bx + c = hx + q ... der reduceres
til

ax^2 + (b-h)x + (c-q) = 0, der med diskriminanten

d = (b-h)^2- 4*a*(c-q)
giver

1) d<0 ... ingen skæring ... l er passant

2) d=0 ... ét skæringspunkt ... l er tangent

3) d>0 ... to skæringspunkter ... l er sekant

Brugbart svar (0)

Svar #5
26. juni 2007 af mathon


hvis d >/=0:

findes løsning(er)

x = [-(b-h)+/-sqr(d)]/()2a), hvor d = (b-h)^2- 4*a*(c-q)

Brugbart svar (0)

Svar #6
26. juni 2007 af mathon


x = [-(b-h)+/-sqr(d)]/()2a)

-->

x = [-(b-h)+/-sqr(d)]/(2a)

Skriv et svar til: løsning ag ligninger og uligheder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.