Kemi

kobber og syre

01. august 2007 af bea-bea (Slettet)
hej..

er der nogen der kan svare på hvorfor kan HNO3 opløse kobber, når HCL ikk kan?

Har det noget at gøre med spændingsrækken?

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. august 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Cu (kobber) er mindre elektropositivt end H og kan derfor ikke opløses i saltsyre.

Ved ikke, om du kan bruge ovennævnte oplysning til noget, det var alt, hvad jeg kunne finde.

Svar #2
02. august 2007 af bea-bea (Slettet)

jamen både salpetersyr og saltsyre indeholder et H..?

Brugbart svar (0)

Svar #3
02. august 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Det er rigtigt nok, de er dissocierede begge to i fortyndet form, og det er begge stærke syrer. Det har noget at gøre med, hvor fortyndet salpetersyren er. Hvis den er meget fortyndet angribes kobberet ikke. Bliver den stærkere udvikles en luftart og syren bliver blå. Kobberet opløses, fordi salpeteryren afgiver noget af sin ilt.

Og så må du ikke spørge mig om mere, det er 30 år siden, jeg havde kemi.

Brugbart svar (0)

Svar #4
02. august 2007 af Cecimort (Slettet)

#1, hedder det ikke elektronegativt?

Brugbart svar (0)

Svar #5
02. august 2007 af frodo (Slettet)

nej, her bruges elektropositivt idet metallet afgiver elektroner og ikke tiltrækker dem (som elektronegativitet er et udtryk for).

Grunden til at Cu opløses i HNO3 er netop pga NO3(-), der er et kraftigt oxidationsmiddel. Jeg har selv set det oxidere sprit til eddike, så det kan klare en del.

kort fortalt: HNO3 er et kraftigere oxidationsmiddel end HCl pga nitrationens tilstedeværelse.

Brugbart svar (0)

Svar #6
02. august 2007 af Cecimort (Slettet)

Nå for pokker, det vidste jeg ikke :) Er det A-stof? Jeg har nemlig indtil for nylig hvor jeg afsluttede det på B ikke hørt om elektropositiv.

Brugbart svar (0)

Svar #7
02. august 2007 af frodo (Slettet)

det ved jeg ikke. Men det er helt analogt til elektronegativt, bare modsat..

Brugbart svar (0)

Svar #8
02. august 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Nu vi er ved kemien, hvor meget skal man så fortynde det såkaldte salmiakspiritus eller ammoniakvand (NH(4)OH)) for at det stadig er dissiocieret?. Jeg skal bruge det til et forsøg. Jeg skal bruge netop så meget, at det er dissocieret og ikke mere). Det er i forbindelse med fedtopløsning på nogle genstande.

Brugbart svar (0)

Svar #9
03. august 2007 af frodo (Slettet)

jo mere du fortynder det i jo højere grad vil det dissocieres. Teoretisk set vil det aldrig dissocieres fuldstændigt, der er jo tale om ligevægten:

NH3 + H2O <--> NH4(+) + OH(-)

Da ligevægtskonstanten er ret lille også, skal man relativt langt ned i koncentration for at det er fuldstændigt dissocieret. Der er en del udissocieret NH3 som er opløst i vandet.

Jeg kan ikke komme et svar nærmere, men evt kan du bruge NaOH (kautisk soda mener jeg det kaldes i matas).
Det er et fast stof, som er fuldstændigt dissocieret, når det er opløst i vand.

Brugbart svar (0)

Svar #10
03. august 2007 af Erik Morsing (Slettet)

#9
Tak for det, ved du om den vandige opløsning kaustisk soda (basisk ikke?) er skadelig for planter? Det går jeg ud fra, men mit problem er, at jeg skal have en fortynding, der lige netop ikke skader planter, men jeg kan tænke mig, at hydroxylionen ikke er deres livret, men ellers må jeg jo prøve mig frem. Måske ser man ikke virkningen med det samme?

Brugbart svar (0)

Svar #11
03. august 2007 af frodo (Slettet)

i ammoniakvand er der jo også OH(-), så jeg kunne forestille mig at det er et spørgsmål om at fortynde det tilstrækkeligt. Vær i øvrigt opmærksom på, at der udvikles rigtig meget varme ved opløsning af NaOH i vand, så pas lidt på, og hav briller på. Det kan finde på at koge, hvis man prøver at opløse for meget ad gangen.

Evt kan du bruge "flydende afløbsrens" fra føtex, og fortynde det, men det er mere urent end det faste produkt.

Jeg ved ikke hvor basisk en plante kan tåle, men ikke ret meget forestiller jeg mig, så spørgsmålet er om det overhovedet vil gå godt. cellemembranen består jo selv af lipider og generelt er baser ikke sunde for celler.

Det er måske mere et botanisk/biologisk spørgsmål om hvordan man fjerner det. Jeg ved ikke om der findes et kommercielt produkt til formålet?

Brugbart svar (0)

Svar #12
03. august 2007 af Erik Morsing (Slettet)

OK tak for det, jeg vender måske tilbage, når jeg har lavet forsøgene og fortæller, hvordan det gik.

Brugbart svar (0)

Svar #13
04. august 2007 af DanniBred (Slettet)

#12 - det skal nok blive interessant :D

Brugbart svar (0)

Svar #14
04. august 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Er faktisk allerede færdig, og det fungerede ud over mine forventninger. Kan godt røbe, at jeg er i gang med at fremstille et billigt skadedyrsmiddel, (hvorfor købe, hvad man selv kan lave?), men da det bl.a. skal på planterne, så er det vigtigt, at de ikke tager skade. Jeg har brugt en opløsning af vand og salmiakspiritus(hvis jeg må bruge dette gamle misvisende udtryk) i forholdet 1:19 + lidt andet.
Nu skal der jo mere kontrol til for at kunne sige, at forsøges lykkedes, så jeg må videre.

Brugbart svar (0)

Svar #15
07. august 2007 af mathon


#2

...der foreligge en redoxproces:

Cu + 2NO3^(-) + 4H^(+) --> Cu^(2+) + 2NO2 + 2H2O


IT(Cu) = 0; IT(Cu^(2+)) = +2

IT(N) i NO3^(-) = +5; IT(N) i NO2 = +4

eller på
molekylform til støkiometrisk beregning:

Cu + 4HNO3 --> Cu^(NO3)2 + 2NO2 + 2H2O

Brugbart svar (0)

Svar #16
07. august 2007 af Erik Morsing (Slettet)

#15
kobbernitrat, nitrogendioxid og vand, det lyder som nogle stabile forbindelser. Husker jeg rigtigt?

Brugbart svar (0)

Svar #17
07. august 2007 af mathon


...NO2 er en undvigende rødbrun og giftig luftart. Forsøget bør derfor udføres i stinkskab...

Brugbart svar (0)

Svar #18
07. august 2007 af Erik Morsing (Slettet)

OK tak, kan NO2 da oxidere? Eller hvad sker der, hvis det kommer i forbindelse med åndedrætsorganerne. Har desværre glemt det meste af min kemi.

Brugbart svar (0)

Svar #19
07. august 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Kommer da lige i tanke om, at det er kvælstofforilte (lattergas) men det kan vel ikke være så giftigt, det bruger man hos tandlægen som bedøvelse

Brugbart svar (0)

Svar #20
07. august 2007 af frodo (Slettet)

nej, det er ikke lattergas. Det er N2O..

du kan læse lidt om hvorfor NO2 og NO (som der også dannes) er giftigt her:

http://www.chem.au.dk/~kemishow/phpBB2/viewtopic.php?t=299&highlight=no2

Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.