Matematik

reducering af brøk

15. august 2007 af Charlicious (Slettet)
HJÆLP! Har ikke haft mat i et år nu og kan ikke huske noget som helst.
Hvordan regner man følgende ud:

(3/(a-b))-((6b)/((a^2)-(b^2))) ??????

Brugbart svar (0)

Svar #1
15. august 2007 af ibibib (Slettet)

Start med at forlænge den første brøk med a+b. Så har du en fællesnævner.

Svar #2
15. august 2007 af Charlicious (Slettet)

tak du.. har fundet ud af det:)

hvad vil du sige jeg skal gøre med denne opg:

1000*10^-5/(10^-2)^3 ???????

skal lave det om til potens af 10

Brugbart svar (0)

Svar #3
15. august 2007 af eightx2 (Slettet)

#2
Omskriv for det første tælleren, så det starter med 1*10^.
Dernæst udnyttes i nævneren, at (a^n)^b = a^(nb).

Husk desuden parentes omkring eksponenten når den er negativ.

Brugbart svar (0)

Svar #4
15. august 2007 af mathon


1) gør som anbefalet i #1

2) du har nu: (3(a+b)/((a+b)(a-b))-(6b/(a^2-b^2)), da
a^2 - b^2 = (a+b)(a-b) (3. kvadratsætning)

3) nævnerne er nu ensbenævnte = har samme nævner
hvorfor

4) tællerne kan reduceres på fælles brøkstreg
[3(a+b)-6b]/((a+b)(a-b))

5) ?/((a+b)(a-b))..... (der kan sættes en fælles faktor uden for en parentes til sidst, hvorefter en forkortning er mulig)

Brugbart svar (0)

Svar #5
15. august 2007 af mathon


OK! - havde ikke læst #2 ordentligt...

1000*10^-5/(10^-2)^3 = [10^3*10^(-5)]/(10^-2)^3 =

10^(3+(-5)/10^(-2*3) =

10^(-2)/10^(-6) = ....

Svar #6
15. august 2007 af Charlicious (Slettet)

Tak skal du have
får den til 10^4 passer det ikke?

hvad gør man vis der feks står 4(a-b)^2 hvor man skal reducer
(dette er ikke hele regnestykket)

Brugbart svar (0)

Svar #7
15. august 2007 af mathon


#6

"10^4 passer det ikke?" - JO!!!

4(a-b)^2 betyder 4*[(a-b)^2] dvs.
at
1) du kvadrerer (a-b)^2 (med kendskab til 2. kvadratsætning)

2) derefter multiplicerer du med 4


forklaring: i AOS-systemet - algebraiske operations system - har opløftning til potens højere prioritet end multiplikation)

sagt i almindeligt "daglidagssprog":

"potens går forud for gange"

Skriv et svar til: reducering af brøk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.