Fysik

Kraftbegerebet. Newton

16. august 2007 af syttensmurte (Slettet)
Jeg har en opgave jeg går lidt i stå med.. Kan nogle hjælpe?

En ti-etagers ejendom med en ydermur på 30 m. Densitet: 2700 kg/m´3 (opløftet i 3)
Hvor stort er murens tryk på soklen den hviler på ?

Angiv resultatet i både Pa og atm.

De første oplysninger forvirrer mig lidt.. er de overhovedet relevante eller lyder beregningen blot på

N = kg x m/s
= 2700 x 9,82
= 26514 N

HJÆLP

Brugbart svar (0)

Svar #1
16. august 2007 af Riemann

For at finde trykket skal du dividere den totale tyngdekraft med bygningens areal på jorden.

Men jeg kan desværre ikke lige gennemskue opgaveformuleringen, så jeg kan ikke give dig mere end dette hint...

Brugbart svar (0)

Svar #2
16. august 2007 af iB (Slettet)

Betyder "ydermur på 30 m" at huset er 30 meter i omrkreds (for det ville godt nok være en sær lille omkreds for et 10-etagers hus), eller mere sandsynligt, er ydervægene 30 cm tykke, og du har en fin lille målsat skitse af huset, som du ikke vil dele med os andre?

#1 har selvfølgelig ret, men det kan måske uddybes lidt. Først: Densitet [kg/m^3] er IKKE det samme som masse [kg], som du hentyder i din udregning. Du er nød til at finde et rumfang for vægen, og det er derfor jeg mistænkter du ligger inde med en skitse af huset.

Brugbart svar (0)

Svar #3
16. august 2007 af Erik Morsing (Slettet)

tror du ikke, at der skal stå 30*30 kvadratmeter? Huset står så på en 3 meter høj sokkel- ikke?

Brugbart svar (0)

Svar #4
17. august 2007 af silverbabe (Slettet)

Er 2700kg/m^3 ikke også en noget tung mur..? - det kan da ikke være normale mursten.

Brugbart svar (0)

Svar #5
17. august 2007 af mathon


...opgaven kræver - som tydeliggjort i #2 og #3 - mere præcis information om murens dimensioner, således at dens volumen, V, og dens grundfladeareal, A, er oplyst eller kan beregnes.

Murenstryk mod soklen, P, er da

P = [V*2700*kg/m^3*9,82*m/s^2]/A


#4
2700 kg/m^3 = 2,7 kg/dm^3 = 2,7 g/cm^3 er vel ikke usædvanligt "tungt"!

Brugbart svar (0)

Svar #6
17. august 2007 af mathon


Murenstryk --> Murens tryk

Brugbart svar (0)

Svar #7
17. august 2007 af mathon


#0

N = kg x m/s^2

Brugbart svar (0)

Svar #8
17. august 2007 af mathon


1 atm = 1,01325*10^5 N/m^2 = 1,01325*10^5 Pa

Brugbart svar (0)

Svar #9
17. august 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Det ville altså have været rart med en nøjagtig beskrivelse af problemet. Men den kan vel ikke være så svært, når man ved at trykket er kraften pr. arealenhed. Mathon har skrevet enhederne, men jeg ville nu alligevel i første omgang kun anvende MKS-systemet og udelade egenavnene, indtil jeg havde den basale viden i hus.
Ydermuren har et rumfang, så vi har: 30 m * h * l på muren, vi skal også tage hensyn til ikke at tælle hjørnerne med flere gange, men alt i alt, kan du så ikke skrive hele opgaven - nøjagtig?

Brugbart svar (0)

Svar #10
17. august 2007 af iB (Slettet)

#4
Nej, 2700kg/m^3 er meget normalt. Beton vejer typisk lidt under dette, og med stålarmering er 2700 er meget fornuftigt tal. (man kunne aldrig finde på at lave 10 etager i andet end beton)

Brugbart svar (0)

Svar #11
17. august 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Det er trykket under den 30 m høje mur du skal beregne. Du ken der ikke bredde og tykkelse af muren, men mon ikke disse størrelser går ud, når du skal finde det tilhørende tryk?

Antag derfor, at bredde er b meter og tykkelsen er t meter.

Du kan nu finde vægten af muren på underlaget ved vægt=30*b*t*massefylde.

Trykket er givet ved kraft pr areal d.v.s vægt*9,81/areal, hvor arealet er b*t

Regn selv videre...

Brugbart svar (0)

Svar #12
17. august 2007 af iB (Slettet)

D'OH!

#0 har jo givet de nødvendige oplysninger!

Væggen vejer jo bare 30 m * 2700 kg/m^2 = 81000 kg/m^2

Dermed trykker den på fundamentet med 81000 kg/m^2 * 9,82 m/s^2 = 795420 Pa

1atm = 101300 Pa, så trykket tilsvarer 7,85 atm


Undskyld mine tidligere indlæg!!!

Skriv et svar til: Kraftbegerebet. Newton

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.