Kemi

Syre-basetitrering

21. august 2007 af Andenger (Slettet)
Hejsa, håber i kan hjælpe mig med denne opgave! Det er et udsnit af en større opgave, men denne volder mig problemmer..:(

Syre-basetitrering

I laboratoriet har man ofte brug for at indstille en naOH-opløsning. Hermed menes at man bestemmer naOH-opløsningens præcise koncentration ved en syre-basetitrering. Til indstillingen anvendes kaliumhydrogenphtalat, fordi dette stof kan fås meget rent. Kaliumhydrogenphtalat er et kaliumsalt af phtalatsyre.
Bemærk de forkortede formler (H2P og KHP) for de to stoffer.

Til indstilling af en naOH-opløsning afvejes 344,1 mg KHP, som opløses i vand. OPløsningen titreres med naOH-opløsningen og phenolphtalin anvendes som indikator.
Ved titreringen bruges 16,50 mL naOH-opløsning.

a) Beregn koncentrationen af NaOH-opløsningen ( Denne har jeg fået til 5,19)

Ved titreringens afslutning er det samlede volumen af blandingen 68,70 mL.

b) Beregn pH for blandingen ved titreringens afslutning.
c) Beregn pH for blandingen, når der kun er tilsat 6,50 mL naOH-opløsning.

Den indstillede NaOH-opløsning anvendes til at bestemme renheden af en portion kaliumhydrigenoxalat, HOOCCOOK.

Der afvejes 202 mg af stoffet. Det opløses i vand og titreres med NaOH-opløsningen. Analysen viser at stoffet foruden laiumhydrogenoxalat indeholder 8,7 masseprocent oxalsyre.

d) Hvor mange mL NaOH-opløsning blev der brugt ved titreringen?

Håber i kan hjælpe!??


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. august 2007 af Kemiersjov (Slettet)

a)

Reaktionen er

NaOH + KHP -> H2O + NaKP

d.v.s at antal mol NaOH = antal mol KHP

antal mol KHP beregnes som vægt (i g) divideret med molvægt altså 0,34/204

antal mol NaOH er volumen gange koncentration altså 16,5*n/1000.

b) ved 6,5 ml tilsat vil kun en del af phthalaten forefindes som phthalat(6,5/16,5). Resten (10/16,5) vil fortsat være hydrogehphthalat. Når du kender koncentrationen af både hydrogenphthalat og phthalat, skal du bruge bufferligningen til at finde pH.

Brugbart svar (0)

Svar #2
21. august 2007 af DanielPetersen (Slettet)

Jeg besidder en klæber-hjerne.

Brugbart svar (0)

Svar #3
21. august 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Ups læste ikke det hele igennem - undskyld!

Ovenstående b) skal være c)

b)
Beregn pH en en opløsning med 0,34/204 mol phthalat opløst i 68,7. Beregn først koncentrationen. Brug herefter din pH ligning for en svag base, når du kender koncentratin og finde pKa (den må du lige slå op)

d)202 mg, hvoraf 8,7 er oxalsyre. Beregn først mængden af oxalat og oxalsyre i og omregn til ækvivalenter d.v.s. mol oxalat + mol oxalsyre * 2

Ækvivalenter base er givet ved v*n/1000, hvor n er koncentrationen i mol/l, V er volumen i ml

Brugbart svar (0)

Svar #4
21. august 2007 af mathon


tilføjelse:

fra #3 b):
"Brug herefter din pH ligning for en svag base, når du kender koncentrationen og pKa (den må du lige slå op)"



i en svag base dvs. i en base, der IKKE er fuldt dissocieret og [OH^(-)] derfor IKKE er lig med Cb

pOH = (1/2)*[pKb-log(Cb)], hvor Cb er den formelle koncentration.

pOH = (1/2)*[(14-pKa)-log(Cb)]


pK_phthalsyre: (pK1 = 3,0) og pK2 = 5,4

Svar #5
22. august 2007 af Andenger (Slettet)

Kemiersjov og mathon- Mange tusind tak, det hjalp virkelig!:)

DanielPetersen- Jamen det var da godt for dig????

Skriv et svar til: Syre-basetitrering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.