Matematik

Find ubekendt, så linjerne er parallelle

25. august 2007 af TJuhl (Slettet)
l har ligningen: kx - 3y = 10
m har ligningen: 2x + 4 = y

l er parallel med k

Beregn k

---

Kan jeg beregne det ved at kalde kx for x (og bare fjerne k uden videre?), isolerer y i den øverste ligning og sætte den i m's ligning? Så finder jeg dog kun x, og ikke k, vel?

Brugbart svar (0)

Svar #1
25. august 2007 af Erik Morsing (Slettet)

benyt: at de har samme hældningskoeffecient

Brugbart svar (0)

Svar #2
25. august 2007 af ibibib (Slettet)

Isoler y i ligningen for l. Så kan du aflæse l's hældning, den bliver k/3.
Da linjerne er parallelle har de samme hældning.

Svar #3
25. august 2007 af TJuhl (Slettet)

Jeg ved godt at linjer er parallelle hvis de har ens hældning. Men når jeg så har isoleret y i l, skal jeg så sætte den ind i m's ligning?

Og kommer k/3 ikke til at hedde kx/3 ?

jeg har reduceret ligningen, efter at have indsat den i m, og får 6x + 22 = kx

Hvad nu?

Brugbart svar (0)

Svar #4
25. august 2007 af ibibib (Slettet)

Prøv dog at følge det råd som jeg gav i #2. l's Hældning bliver k/3 og ikke kx/3.

Den ene linje har hældningen k/3 og den anden linje har hældningen 2. Hvad er k når de to hældninger er lige store?

Svar #5
25. august 2007 af TJuhl (Slettet)

Jeg kan jo ikke bruge rådet, når jeg ikke ved hvordan du er kommet frem til det, vel?

Hvordan får du den til k/3 og ikke kx/3?

Svar #6
25. august 2007 af TJuhl (Slettet)

Hældning er 2/3 x ?

Brugbart svar (0)

Svar #7
25. august 2007 af ibibib (Slettet)

Hældningen er det som som bliver ganget med x.

Brugbart svar (0)

Svar #8
25. august 2007 af ibibib (Slettet)

#6 Du skal løse ligningen
k/3=2.

Brugbart svar (0)

Svar #9
25. august 2007 af Erik Morsing (Slettet)

du skal få: y1=k/3*x-10/3 og y2=2*x+4, så k/3=2 <=> k=6

Svar #10
26. august 2007 af TJuhl (Slettet)

#9 Hvordan fik du det lige pludselig til 2y i den anden ligning, når der ikke er blevet ganget med 2 på de resterende led?

---

Hvordan kan I gå fra kx til k? I behøver ikke at give løsningen, men jeg vil meget gerne have en forklaring, for jeg kan ikke se det.

Tak på forhånd.. :)

Brugbart svar (0)

Svar #11
26. august 2007 af ibibib (Slettet)

l har ligningen: kx - 3y = 10 som er ensbetydende med y = k/3·x - 10/3
m har ligningen: 2x + 4 = y som er ensbetydende med y = 2x + 4

Her kan du aflæse de to hældninger, det er de tal som står FORAN x i forskriften.
Den ene er k/3 og den anden er 2. Da de er ens er k/3=2 og dermed er k=6.

Svar #12
26. august 2007 af TJuhl (Slettet)

Aha! Nu ser jeg det (hvor er jeg glad!)!!!

Tusind tak for hjælpen!

Skriv et svar til: Find ubekendt, så linjerne er parallelle

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.