Kemi

beregn massen

02. september 2007 af Chimmi (Slettet)
ved gæring af glucose, C6H12O6, dannes alkohol, C2H5OH, og carbondioxid.

a)hvordan beregnes massen af den mængde alkohol, som maksimalt kan fremstilles ved gæring af 1000 g glukose.?

gæringen foregår ved temperaturen 30,2 grader celsius og trykket 0,984 bar.
b) hvor stort et volumen CO2(g) dannes der maksimalt ved gæring af 1000 g glucose.?

evt. hints til at løse den?

mvh Nadja

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. september 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Start med at skrive reaktionen op!

C6H12O6 -> n CH3CH2OH + m CO2

Du skal lige afstemme n og m, hvis ikke reaktionen står i din kemibog.

Af reaktionen der du, at 1 mol C6H12O6 danner n mol CH3CH2OH. Omregn nu de 1000 g glucose til mol og beregn, hvor mange mol ethanol du kan danne.

Omregn sluttelig mol ethanol til g ethanol v.h.a. molmassen.

Ad b)
Fin antallet af mol CO2 på tilsarende vis og benyt PV=nRT til at finde volumen (husk rigtige enheder for P, V og R)

Svar #2
02. september 2007 af Chimmi (Slettet)

jeg har skrevet reaktionsskemaet op sådan:

C6h12O6 ---> 2C2H5OH + 2CO2

er det rigtigt?

Brugbart svar (0)

Svar #3
02. september 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Så ser du, at 1 mol glucose danner 2 mol ethanol.

Omregn de 1000 g glucose til mol. Las os kade tallet x. Så danner der altså 2*x mol ethanol. Omregn dette til gram, mår ved ved, at et mol ethanol vejer 46 g.

Ad B)
Du ved også, at du har dannet 2*x mol CO2. Benyt nu idealgasligningen til at finde volumen af gassen.

Svar #4
02. september 2007 af Chimmi (Slettet)

forresten, hvilken formel skal jeg bruge for at omregne d 1000 g glucose til mol ?

Brugbart svar (0)

Svar #5
02. september 2007 af Kemiersjov (Slettet)

1 mol vejer 280 g. Hvor mange mol er så 1000 g?

Check lige molmassen, den er fra hukommelsen, og er IKKE slået op i en bog. Princippet er det samme.

Formlen er: n = m/Mw

n = mol
m = masse i g
Mw = molvægt i g/mol

Skriv et svar til: beregn massen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.