Matematik

parabel, find c

04. september 2007 af aveddum (Slettet)
HJÆÆÆÆLP...!!!!
Jeg har en parabel :y= -x^2-3x+c
og linjen Y=x-3

Jeg skal finde c, så parablen og linjen har 1 skæringspunkt..

Håber virkelig der er nogen der kan hjælpe. Har prøvet alt, men kan ikke få det til at passe.

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. september 2007 af mathon


...i skæringspunkter er koordinaterne identiske,
hvorfor

-x^2-3x+c = y = x-3,
hvoraf

-x^2-3x+c = x-3
eller

x^2 + 4x + (-c) = 0, der kun må have én løsning, hvilket kræver, at diskriminanten er lig med 0

altså:

4^2 - 4*1*(-c) = 0, som du løser med hensyn til c...

Brugbart svar (0)

Svar #2
04. september 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Meget fint mathon, som altid, men der er ikke levnet meget til fantasien hos eleven. Hvordan skal han få det lært, når han får det serveret på et sølvfad?

Brugbart svar (0)

Svar #3
04. september 2007 af mathon


...fremadrettet kan du se på det som: "Hvordan skal han DOG få det lært, når han får det serveret på et sølvfad?"


men
den desperate situation:

"Har prøvet alt, men kan ikke få det til at passe" - tilsiger et stort BEHOV for et kraftigt vink med en vognstang!!!

Svar #4
04. september 2007 af aveddum (Slettet)

He he.. Jeg siger i hvert fald tusind tusind tak.. og ja, jeg var desperat!!! så mathon, du er min helt!!!!

Brugbart svar (0)

Svar #5
04. september 2007 af mathon


rettelse

...fremadrettet kan du se på det som: "Hvordan skal han DOG få det lært, når han får det serveret på et sølvfad?"

-->

...fremadrettet kan du se på det som: "Hvordan skal hun DOG få det lært, når hun får det serveret på et sølvfad?"...

Svar #6
04. september 2007 af aveddum (Slettet)

Okay... nu føler jeg mig ret dum.

4^2 - 4*1*(-c) = 0 <--> 16-4(-c)=0 <--> c=-4

Men så bliver der 2 skæringspunkter. Ifølge fasitlisten skal det give -7.

Hvad gør jeg forkert???

Brugbart svar (0)

Svar #7
04. september 2007 af allan_sim

Fremfor at skændes om mængden af hjælp, kunne I måske overveje at give korrekt hjælp i stedet.

-x^2-3x+c = x-3
-x^2-4x+c+3 = 0

Dette er en ligning på formen

Ax^2+Bx+C = 0

hvor A=-1, B=-4 og C=c+3.

Løs nu D=B^2-4AC=0 med hensyn til c.

Svar #8
04. september 2007 af aveddum (Slettet)

sådan... mange mange tak...
:)

Brugbart svar (0)

Svar #9
04. september 2007 af Erik Morsing (Slettet)

#7
Hvorfor ikke gange igennem med minus allan-sim, som mathon har gjort det? Og så vi skændes ikke, vi diskuterer, hvad der er smartest at gøre. Det gælder jo ikke om at vise hvad vi kan, men om at eleven får det lært.
Jeg skal medgive, at jeg selv har været lidt for villig til at regne stykkerne igennem, men det gør jeg helst ikke mere.
Hint ja! Facit nej!

Brugbart svar (0)

Svar #10
04. september 2007 af mathon


#7

...jaaah - der blev vinket for meget og regnet for upræcist...:)

Brugbart svar (0)

Svar #11
04. september 2007 af allan_sim

#9.
Det gør ikke hjælpen mere korrekt, så hvad skulle formålet være? Og en usikker elev har nok ikke brug for også at skulle gennemskue, om hjælpen nu er korrekt eller ej.

I øvrigt skulle #7 læses med et glimt i øjet, hvilket man nok ville vide, hvis man har kendt min aktivitet herinde gennem længere tid.

Brugbart svar (0)

Svar #12
04. september 2007 af mathon


#11

ja - men du NØD det!!!...:)

Skriv et svar til: parabel, find c

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.