Kemi

Koncentrationer

06. september 2007 af kuerten15
Der er 2 opgaver:

1) Jeg har en 500 mL 0,02 M CaCl2 opløsning

Jeg skal finde [Cl-] i opløsningen.

Ved ikke lige, hvordan jeg skal gribe opgaven an.


2) Jeg har en opløsning 0,01 M calciumchlorid og 0,02 aluminiumchlorid.

Jeg skal beregne [Cl-] i opløsningen.


Jeg har tænkt mig at gøre følgende:

[CaCl2]=0,01 M --> [Ca+]=2[Cl-]=0,01 M --> [Cl-]=0,005 M

[AlCl3]=0,02 M --> [Al3+]=3[Cl-]=0,02 M --> [Cl-]=0,0067 M

[Cl-](total)=0,005 M + 0,0067 M = 0,01167 M


Er det rigtigt beregnet?

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. september 2007 af Stenalt (Slettet)

[Cl-] = 0,04.. Da der for hvert molekyle CaCl der opløses kommer 2 Cl- molekyler må konc af cl- være dobbelt så stor...

I 2:
[Cl-] = 0,08 M... Samme argument som i ovenfor nævnte...

Svar #2
06. september 2007 af kuerten15

Så det skal i virkeligheden være:

[CaCl2]=0,01 M --> [Ca+]=1/2[Cl-]=0,01 M --> [Cl-]=0,02 M

[AlCl3]=0,02 M --> [Al3+]=1/3[Cl-]=0,02 M --> [Cl-]=0,06 M

[Cl-](total)=0,02 M + 0,06 M = 0,08 M

Brugbart svar (0)

Svar #3
06. september 2007 af Stenalt (Slettet)

Ved ikke om jeg ville skrive det op på denne måde... Synes det er indlysende at se sammenhængem ved opstilling af et reaktionsskema:
f.eks-
CaCl2 ---> Ca2+ + 2Cl-
Hvis du starter med en mol CaCl2 må du have 2 mol Cl- i oplsøningen... Da volumen ikke ændres må konc ligeledes være dobbelt så stor...

Svar #4
06. september 2007 af kuerten15

Okay, det gør jeg så bare... Tak for det.

Forresten, hvis man nu har CaCl2*6H2O, hvordan kan man så fremstille CaCl2 i praksis?

Brugbart svar (0)

Svar #5
07. september 2007 af Abruzzi (Slettet)

Der er vist nogen der er lige startet på det farmaceutiske fakultet ^^

Brugbart svar (0)

Svar #6
08. september 2007 af Stenalt (Slettet)

#5 Ja stakkels ham...

Skriv et svar til: Koncentrationer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.