Fysik

arbejde og entropi

19. september 2007 af cs (Slettet)
Hej vil høre om der er nogen, der kan hjælpe med dette.

Ved bestemmelse af arbejde, hvad vil en negativ/posiiv værdi så sige.

Og kan det passe at man for en isoterm reversibel proces bruger W = -nRTln(v1/v2)og entropien for denne er nRln(v2/v1)

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. september 2007 af Erik Morsing (Slettet)

kig på din varmelære og se på afsnittet om sammenpresning og udvidelse af en luftart - stemplet bevæger sig henholdsvis op og ned positiv/negativt arbejde

Svar #2
19. september 2007 af cs (Slettet)

okay men det vil sige at w er negativ når arbejde bliver gjort på systemet og positiv når det bliver gjort af systemet.
Men så forstår jeg ikke, for jeg skal regne arbejdet ud for et system hvor det skal betrages som en isoterm, reversibel proces og så bagefter hvis det er en adiabatisk reversibel proces. Og i den adiabtiske for jeg en positiv værdi, mens jeg for den isoterme for en negativ værdi.

Brugbart svar (0)

Svar #3
19. september 2007 af Erik Morsing (Slettet)

ja, strengt taget er det en definitionssag, men ellers har du ret. En isoterm (iso=samme, term=temperatur) proces betyder et udført arbejde ved konstant temperatur, det er givet ved integralet af pdV eller udregnet:
Arbejde=n*R*T*ln(V_s-V_beg), n er antal mol af den tilstedeværende luftart, R er gaskonstanten 8,31 J/mol/K, T er temperaturen i Kelvin, V står for start- og slutrumfangene.

Brugbart svar (0)

Svar #4
19. september 2007 af sheaf (Slettet)

Benyt i begge tilfælde første hovedsætning dU = dQ + dW.

I en isoterm er dU = 0 så dW = -dQ og det reversible arbejde er -pdV integreret over procesvejen.

I en reversibel adiabat er dQ = 0 så dW = dU. Du kan _ikke_ umiddelbart integrere -pdV da temperaturen også varierer. Men antages gassen ideal gælder dU = C_v*dT.

For arbejds- og entropiudtrykket se iøvrigt din gamle tråd:

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=397006


Skriv et svar til: arbejde og entropi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.