Matematik

Mat-hjælp - Ligninger - Kvadratsæt.

24. september 2007 af Phileo (Slettet)
Hej :)

Jeg har fået nogle udtryk i matematik, jeg skal reducére, og jeg ved at jeg skal bruge kvadratsætninger, men jeg er rimelig dårlig til kvadratsætning, så jeg ville lige høre om jeg har regnet rigtigt? :

(a-2)^2-4a(a-b)
a^2-2a^2-4a^2-4ab (<-- ?)
-7a^2-4ab ?

I må endelig ikke grine, hvis jeg er helt ved siden af ? :P

____________________________________

Så har jeg også lige to ligninger, som jeg er ret usikker på hvordan og hvorledes jeg skal udregne:

4x-3
---- = 2x-7
5

(Det skal siges at stregen skal forestille en brøkstreg)

Vi har lært at det er nemmest først at fjerne brøken, og det kan man gøre ved at gange med 5, og det samme på den anden side.
Dvs. det kommer til at se sådan her ud:

5*(4x-3)
----- = 2x*5-7*5
5

Derefter har jeg så isoleret x osv., men jeg kan ikke finde svaret, desværre -.-

Så ville spørge om der er nogen af jer der kender en bedre metode, til at finde det rigtige svar ? :)


_________________________________

Til sidst har jeg denne tricky opgave, jeg heller ej helt kan hitte, så derfor håber jeg nogen af jer igen kan hjælpe? :

En lastbil transporterer to slags kasser, små og store. Lasten vejer 3810 kg og fylder 4000 liter. En lille kasse vejer 30 kg og rummer 5 liter, en stor kasse vejer 50 kg og rummer 60 liter. Hvor mange kasser af hver slags bestod lasten af?

Har fået at vide man kan stille det op som et ligningsystem og på den måde regne det ud, men jeg forstår ikke helt på hvilken måde der menes?

mvh. mig
På forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. september 2007 af peter lind

Første spørgsmål:

(a-2)^2 = a^2-4a+4
I det sidste led er der 2 minustegn som går ud med hinanden så det bliver +4ab ikke -4ab

Andet spørgsmål.
Det er helt korrekt det du har lavet. Forkorter du på venstre side og ganger ud på højre side får du

4x-3 = 10x -34

Der er ingen bedre metode til at udregne dette på.

Sidste spørgsmål:

Kald antalle af små kasser for x og antal af store kasser for y.

Totalvægten bliver 30x + 50y = 3810
Totale rumfang bliver 5x + 60y = 3810

Brugbart svar (0)

Svar #2
25. september 2007 af ursulladk (Slettet)

Nej du har den ikke helt rigtigt. Ved kvadratet på en toleddet størrelse er det kvadratet på det første led plus kvadratet på det andet led plus eller minus det dobbelte produkt. Altså:
(a-2)^2 = a^2-4a+4
Og der hvor du ganger ind i parentesen har du lavet en fortegnsfejl:
-4a(a-b) = -4a^2+4ab

I anden opgave, efter du har ganget med 5 på alle led for du jo:
4x-3=10x-35
Du siger du har isoleret x, altså du har fået:
6x=32, herfra dividerer du bare igennem med 6, og så får du hvad x svarer til.

Ved tredjeopgave skal du stille to ligninger op med to ubekendte, du ved at lasten vejer i alt 3810kg, du kan derfor stille en ligning op for sammenghængen mellem antal store og små kasser og lasten:
3810=x*30+y*50
Du kan så gøre det helt samme angående volumen for lasten:
4000=x*5+y*60
Hvis du så prøver at tage den her fra selv.

Svar #3
25. september 2007 af Phileo (Slettet)

Ursuladk skrev:

"(a-2)^2 = a^2-4a+4 "

Men det jeg ikke forstår, er hvordan man regner det dobbelte produkt ud, og i dette tilfælde, er det dobbelte produkt så den i midten? I(dvs. -4a)

For jeg har nemlig hørt at nogen putter det dobbelte produkt i midten, mens nogen sætter det til sidst.


Men ellers skal i begge to have virkelig mange tusinder af tak ! :D

Svar #4
25. september 2007 af Phileo (Slettet)

Haha. Vi har lige fået af vide af vores matematiklærer at han havde lavet en mindre stavefejl, de små kasser fylder nemlig ikke 5 liter, men 25 liter ;)

Svar #5
26. september 2007 af Phileo (Slettet)

Hej igen.

Jeg har prøvet på at regne lastbilsligningssystemet (langt ord)ud selv, fra hvor i gav slip, og jeg er altså ikke HELT sikker på, at det er rigtigt hvad jeg har gjort:

30x-50y=3810
25x+60y=3810

Vi skal have lavet enten x eller y, så begge har samme værdi, så de går ud sammen senere, så jeg forlænger x til 150.

150x+250y=19050
150x+360y=22860

Så sætter vi dem sammen.
(150+250y)-(150x+360y)=19050-22860
150+250y-150y-360y=-3810
250x-360y=-3810
-610=-3810
y=6,2

Allerede her er jeg ret usikker på hvorvidt jeg har regnet rigtigt, siden det giver et langt kommatal, som jeg har forkortet?

Så finder vi ud af hvad x er:

30x+50*6,2=3810
30x+310=3810
30x=3500
x=116,6


Kan det virkelig passe ?!


Skriv et svar til: Mat-hjælp - Ligninger - Kvadratsæt.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.