Kemi
Molregning
25. september 2007 af
shafh (Slettet)
Hej.
Har fået den opgave at udregne mængden af iod i en opløsning. Til det får jeg at vide at der benyttes en titrering hvor natriumthiosulfat benyttes.
Reaktionsskemaet er således:
http://peecee.dk/?id=69772
Jeg får vide at der bliver brugt 22,4 mL 0,1000 M Natriumthiosulfat. Men hvordan regner jeg ud hvor meget iod opløsningen så indholder. Skal skrives i masseprocent.
Har selv lavede denne udregning, men den er sikkert forkert:
http://peecee.dk/?id=69774
Håber nogen kan hjælpe. :)
Har fået den opgave at udregne mængden af iod i en opløsning. Til det får jeg at vide at der benyttes en titrering hvor natriumthiosulfat benyttes.
Reaktionsskemaet er således:
http://peecee.dk/?id=69772
Jeg får vide at der bliver brugt 22,4 mL 0,1000 M Natriumthiosulfat. Men hvordan regner jeg ud hvor meget iod opløsningen så indholder. Skal skrives i masseprocent.
Har selv lavede denne udregning, men den er sikkert forkert:
http://peecee.dk/?id=69774
Håber nogen kan hjælpe. :)
Svar #4
26. september 2007 af mathon
I2 + 2Na2S2O3 --> 2NaI + Na2S4O6, hvoraf kan læses
2 mol Na2S2O3 ækvivalerer 1 mol I2 - dvs. i mængdeforholdet 2:1
M(Na2S2O3) = (2*23+2*32+3*16) = 158 g/mol
n(Na2S2O3) = 0,0224*L*0,1000 mol/L = 0,00224 mol
m(Na2S2O3) = 0,00224*mol*158*g/mol = 0,35392 g
0,00224 mol Na2S2O3 ækvivalerer (0,00224*mol)/2 = 0,00112 mol I2
M(I2) = (2*126,9) g/mol = 253,8 g/mol
m(I2) = 0,00112*mol*253,8*g/mol = 0,284256 g
m(22,4 mL vand) = 22,4 g
samlet masse (0,35392+0,284256+22,4) = 23,038176 g
masseprocent I2 : (0,284256*g)/(23,038176*g)*100% = 1,23385% = ca. 1,2%
2 mol Na2S2O3 ækvivalerer 1 mol I2 - dvs. i mængdeforholdet 2:1
M(Na2S2O3) = (2*23+2*32+3*16) = 158 g/mol
n(Na2S2O3) = 0,0224*L*0,1000 mol/L = 0,00224 mol
m(Na2S2O3) = 0,00224*mol*158*g/mol = 0,35392 g
0,00224 mol Na2S2O3 ækvivalerer (0,00224*mol)/2 = 0,00112 mol I2
M(I2) = (2*126,9) g/mol = 253,8 g/mol
m(I2) = 0,00112*mol*253,8*g/mol = 0,284256 g
m(22,4 mL vand) = 22,4 g
samlet masse (0,35392+0,284256+22,4) = 23,038176 g
masseprocent I2 : (0,284256*g)/(23,038176*g)*100% = 1,23385% = ca. 1,2%
Svar #5
26. september 2007 af mathon
rettelse:
0,00224 mol Na2S2O3 ækvivalerer 0,00224 mol NaI
M(NaI) = 149,89 g/mol
m(NaI) = 0,00224*mol*149,89*g/mol = 0,335754 g
0,00224 mol Na2S2O3 ækvivalerer (0,00224*mol)/2 Na2S4O6 = 0,00112 mol Na2S4O6
M(Na2S4O6) = (2*23+4*32+6*16)g/mol = 270 g/mol
m(Na2S4O6) = 0,00112*mol*270*g/mol = 0,3024 g
masseoversigt:
m(Na2S2O3) = 0,35392 g
m(I2) = 0,284256 g
m(H2O) = 22,4 g
m(NaI) = 0,335754 g
m(Na2S4O6) = 0,3024 g
opløsningens samlede masse (0,35392+0,284256+22,4+0,335754+0,3024)g =
23,6763 g
I2-masse-procent: (0,284256*g/(23,6763*g)*100% = 1,20059% = ca. 1,2%
0,00224 mol Na2S2O3 ækvivalerer 0,00224 mol NaI
M(NaI) = 149,89 g/mol
m(NaI) = 0,00224*mol*149,89*g/mol = 0,335754 g
0,00224 mol Na2S2O3 ækvivalerer (0,00224*mol)/2 Na2S4O6 = 0,00112 mol Na2S4O6
M(Na2S4O6) = (2*23+4*32+6*16)g/mol = 270 g/mol
m(Na2S4O6) = 0,00112*mol*270*g/mol = 0,3024 g
masseoversigt:
m(Na2S2O3) = 0,35392 g
m(I2) = 0,284256 g
m(H2O) = 22,4 g
m(NaI) = 0,335754 g
m(Na2S4O6) = 0,3024 g
opløsningens samlede masse (0,35392+0,284256+22,4+0,335754+0,3024)g =
23,6763 g
I2-masse-procent: (0,284256*g/(23,6763*g)*100% = 1,20059% = ca. 1,2%
Skriv et svar til: Molregning
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
