Matematik

ligning

26. september 2007 af rizzie (Slettet)
nu sidder jeg med en ligning, jeg skal løse:

(x-1)(x^2-4) = 0

skal man så gange ind? altså: x^3-4x-1x^2+4
så er det jo en 3.gradsligning - hvordan griber man den an?

Brugbart svar (0)

Svar #1
26. september 2007 af Riemann

For at løse (x-1)(x^2-4) = 0 kan du bare bruge nulreglen. Hvis (x-1) er 0 er hele venstresien 0. Eller hvis (x^2-4) = 0 er venstresiden 0.

Svar #2
26. september 2007 af rizzie (Slettet)

jeg er ikke helt sikker på, at jeg forstår nulreglen.

Brugbart svar (0)

Svar #3
26. september 2007 af Riemann

Prøv at se her:

http://da.wikipedia.org/wiki/Nulreglen

ellers søg efter nulregne i forumet - der er en del indlæg.

Svar #4
26. september 2007 af rizzie (Slettet)

kan det så passe at x= 0 V x= 1 V x= 4?

Brugbart svar (0)

Svar #5
26. september 2007 af Riemann

Du skal løse de to ligninger:

x-1=0
x^2-4=0

Af den først ligning fås x=1 (som du også ar opskrevet).

Løsningerne til den anden ligninger er sqrt(2) og -sqrt(2), hvor sqrt() er kvadratroden.

Derfor løsningsmængden til den oprindelige ligning

{-sqrt(2),1,sqrt(2)}

Svar #6
26. september 2007 af rizzie (Slettet)

jeg er ikke helt sikker på hvorfor, at der kommer kvadratrødder med nu?

Brugbart svar (0)

Svar #7
26. september 2007 af Riemann

Jeg har været noget ukoncentreret da jeg skrev det sidste indlæg. Gør således:

x^2 -4 = 0 <=>
x^2 = 4

Dvs.,



så løsnignerne til den oprindelige ligning er:

{-2,1,2}

sorry...

Svar #8
26. september 2007 af rizzie (Slettet)

okay. tak:)

Skriv et svar til: ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.