Kemi

varme

03. oktober 2007 af lone_19 (Slettet)
nogen som kan hjælpe?

Varme kapaciteten kan beregnes af formlen C=m*c. c er stoffets specifikke varmekapacitet.

c(vand)=4,18kJ/(kg*K)

c(pyrex)=0,78kJ/(kg*K)

Systemet består af 100 g vand i glas af pyrex med massen 51g

hvordan finder jeg barmekapaciteten for systemet bestående af bægerglas og vand?

Og hvordan beregner jeg varmetilførslen, når systemet opvarmes fra 20,2 til 35,4 grader?

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. oktober 2007 af KristofferFage (Slettet)

a: Samlede varmekapacitet.
Nu er det lang tid siden vi har haft det her emne, men vil da prøve at hjælpe :)

C = m(vand)*c(vand)+m(pyrex)*c(pyrex) - kunne jeg forestille mig, da varmekapaciteten af hele systemet, vel bare er delene i systemet lagt sammen.

b: Varmetilførsel

For at beregne varmetilførslen, skal du vel have systemet specifikke varmekapacitet. C(system)=m(system)*c(system).
Vi har massen af systemet.. plus de andre. og C af systemet (fra a). Isoler c(system).

Så har du hvor mange kJ der skal tilføres for at varme 1kg af det samlede system op. Gang det evt. med systemets masse i kg, og så har du hvor meget kJ, der skal til for at varme m(system) op med en grad.. Så er det jo bare lidt flere grader:)

Håber det hjalp.. Hvis det er rigtigt.

Brugbart svar (0)

Svar #2
04. oktober 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Citat:
"Varme kapaciteten kan beregnes af formlen C=m*c. c er stoffets specifikke varmekapacitet."

Der er noget galt med den formel og også med den måde, du udtrykker det på. Varmekapaciteten er forholdet mellem en mængde varme og den tilhørende temperaturændring, altså c=Q/(T_s-T_b), hvor T_b er begyndelsestemperaturen og T_slut er sluttemperaturen. Varmekapaciteten er altså en proportionalitetskonstant.
Varmekapaciteten pr. masseenhed (den specifikke varme) er givet ved udtrykket: Q=c*m*(T_slut-T_beg)

Brugbart svar (0)

Svar #3
04. oktober 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Kan lige skrive nogle enhedsbetragtninger her: 1 calorie pr. gram pr. grad Celcius (C), er det samme som 4190 Joule pr. kilo pr. Kelvin (K)

Brugbart svar (0)

Svar #4
04. oktober 2007 af KristofferFage (Slettet)

Citat:
"Citat:
"Varme kapaciteten kan beregnes af formlen C=m*c. c er stoffets specifikke varmekapacitet."

Der er noget galt med den formel og også med den måde, du udtrykker det på. Varmekapaciteten er forholdet mellem en mængde varme og den tilhørende temperaturændring, altså c=Q/(T_s-T_b), hvor T_b er begyndelsestemperaturen og T_slut er sluttemperaturen."

Husk at kende forskel på lille c= Specifik varmekapacitet, og store C=Varmekapacitet...

Hvor sikker er du lige på det? For i mine øjne, er det bare 2 måder at beregne det samme.
Eks:

Hvis vi har et stykke ost (2 kg), med den specifikke varmekapacitet (c) 10kJ/(kg*K), som bliver varmet 20 grader op, ved at få tilført 400kJ.

C=m*c --> 10kJ/(kg*K)*2kg= 20kJ/K

C=Q(tilført varme)/(Tslut-Tstart) --> 400kJ/20K=20kJ/K

..He? Kan også være det er mig, der tager fejl :) Eller misforstår din post.. Men vi er her jo for at lære.. så Hit me.

Brugbart svar (0)

Svar #5
04. oktober 2007 af Erik Morsing (Slettet)


Du skriver selv:"Varme kapaciteten kan beregnes af formlen C=m*c."
og videre i næste linie:
"c(vand)=4,18kJ/(kg*K)", her har du temperaturen med i enhederne, det har du ikke i din første formel
Varmekapaciteten for et legeme er proportionalitetskonstanten mellem en mængde varme og ændringen i temperatur, den er altså givet ved Q/deltaT, den specifikke varme c (varmekapaciteten pr. enhedsmasse finder du af formlen Q=c*m*delta T<=>c=Q/(m*(T-s-T-b))

Brugbart svar (0)

Svar #6
04. oktober 2007 af KristofferFage (Slettet)

He..
Hvem snakker du til? Det var ikke mig, der skrev det der, men kan alligevel ikke så noget galt i det..

C=m*c sagde han.. Og fortsatte derefter med at sige hvad, c af vand var..
c(vand)=4,18kJ/(kg*K) er ikke et regnestykke.. SIger blot, at der skal 4,18kJ til, for at varme 1 kg vand, 1 grad op.. :p

Brugbart svar (0)

Svar #7
25. marts 2011 af herrderringeonline (Slettet)

gi´r mig ikk noget


Skriv et svar til: varme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.