Matematik
Keglesnit - parabel - ledelinje
07. oktober 2007 af
Mælkebøtten (Slettet)
Hej
Er der nogen, der kan give mig formlen til ledelinjen til en parabel?
Er der nogen, der kan give mig formlen til ledelinjen til en parabel?
Svar #2
07. oktober 2007 af Mælkebøtten (Slettet)
okay, så der er ikke nogen direkte ligning til ledelinjen??
Svar #4
08. oktober 2007 af mathon
den generelle formel for et keglesnit
er
1.1 (1-e^2)*x^2 + y^2 - pex - (1/4)p^2 = 0, når p er "parameteren" og
ledelinjen
er
x = -(p/(2e))
parabel:
Et keglesnit K med ledelinje l, brændpunkt F og ekscentricitet
1.2 e = 1
altså
1.3 K = {P| |PF| = |Pl|}
ligningen 1.1 for K er da - i (F,vektor_i,vektor_j) - ensbetydende med
1.4 x = (1/p)y^2 - (1/4)p
Toppunktet er T(-(1/4)p,0)
symmetriaksen er parallel med enhedsvektor_i
Brændpunktet F ligger på symmetriaksen, ledelinjen l er en normal til denne, der ikke har punkter fælles med parablen, F og l har samme afstand, nemlig (1/4)p, fra toppunktet T.
Med hensyn til koordinatsystemet (T,vektor_i,vektor_j), der fremgår af
(F,vektor_i,vektor_j) ved parallelforskydningsvektor_FT = [-(1/4)p;0)] har K
1.5 px - y^2 = 0
som ligning.
I koordinatsystemet (T,vektor_i,vektor_j)
er
F=((1/4)p;0)
og
ledelinjen
l: x = -(1/4)p
er
1.1 (1-e^2)*x^2 + y^2 - pex - (1/4)p^2 = 0, når p er "parameteren" og
ledelinjen
er
x = -(p/(2e))
parabel:
Et keglesnit K med ledelinje l, brændpunkt F og ekscentricitet
1.2 e = 1
altså
1.3 K = {P| |PF| = |Pl|}
ligningen 1.1 for K er da - i (F,vektor_i,vektor_j) - ensbetydende med
1.4 x = (1/p)y^2 - (1/4)p
Toppunktet er T(-(1/4)p,0)
symmetriaksen er parallel med enhedsvektor_i
Brændpunktet F ligger på symmetriaksen, ledelinjen l er en normal til denne, der ikke har punkter fælles med parablen, F og l har samme afstand, nemlig (1/4)p, fra toppunktet T.
Med hensyn til koordinatsystemet (T,vektor_i,vektor_j), der fremgår af
(F,vektor_i,vektor_j) ved parallelforskydningsvektor_FT = [-(1/4)p;0)] har K
1.5 px - y^2 = 0
som ligning.
I koordinatsystemet (T,vektor_i,vektor_j)
er
F=((1/4)p;0)
og
ledelinjen
l: x = -(1/4)p
Skriv et svar til: Keglesnit - parabel - ledelinje
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
