Kemi

Syre-basetitrering

08. oktober 2007 af julemanden (Slettet)
I laboratoriet har man ofte brug for at indstille en NaOH-opløsning. Hermed menes, at man bestemmer NaOH-opløsningens præcise koncentration ved en syre-basetitrering. Til indstillingen anvendes kaliumhydrogenphthalat. Bemærk de forkortede formler(H2P og KHP) for de to stoffer.
Til indstilling af NaOH-opløsning afvejes 344,1 mg KHP, som opløses i vand. Opløsningen titreres med NaOH-opløsningen, og phenolphtalein anvendes som indikator. Ved titreringen bruges 16,50 mL NaOH-opløsning.

Spørgsmålet går så på hvad koncentrationen af NaOH-opløsningen er.

Jeg har selv fået det til 0,125 M men er meget usikker på min fremgangsmåde. Er der nogen der kan hjælpe mig?

På forhånd mange tak

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. oktober 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Ved ækvivalenspunktet har du lige mange mol syre og base.

mol base: V*M/1000 (V er volumen i ml, M er koncentration i mol/)

mol syre: m/Mw (m er massen af KHP i g og Mw er molmassen af KHP)


Brugbart svar (1)

Svar #2
08. oktober 2007 af marzia (Slettet)

Du kan chekke her, om du har regnet regnet resultatet rigtig:

Udregning af koncentration:
c = n/V
hvor c = koncentrationen i mol/L
n er stofmængden i mol
V er volumen i L
derved udledes:
n = c • V
Da stofmængder er de samme i ækvivalenspunktet,
må følgende gælde i ækvivalenspunktet:

Håber det hjælpe, har selv lavet noget lignende opgave.

Brugbart svar (0)

Svar #3
08. oktober 2007 af mathon

M(KHP) = 204,22 g/mol = 204,22 mg/mmol

n(KHP) = 344,1*mg/(204,22*mg/mmol) = 1,68495 mmol

HP^(-)(aq) + OH^(-)(aq) --> P^(2-)(aq) + H2O(l)

eller til støkiometrisk beregning:

KHP(aq) + NaOH(aq) --> KNaP(aq) + H2O(l), som kan læses:

l mol KHP ækvivalerer 1 mol NaOH - dvs. i mængdeforholdet 1:1


1,68495 mmol KHP(aq) ækvivalerer således 1,68495 mmol NaOH(aq) = 16,50 mL NaOH-opløsning

c(NaOH) = 1,68495*mmol/(16,50 mL) = 0,102118 mmol/mL = 0,102118 mol/L =

0,102118 M

Svar #4
08. oktober 2007 af julemanden (Slettet)

Det var også det var jeg var kommet frem til

Hvordan regner jeg så dernæst pH i blandingen ved titreringens afslutning når blandingen har et volumen på 68,70 mL?

Brugbart svar (0)

Svar #5
08. oktober 2007 af mathon

næh - du fik 0,125 M til sammenligning med 0,102118 M


Svar #6
08. oktober 2007 af julemanden (Slettet)

Ja okay:)

Men jeg brugte i hvert fald samme fremgangsmåde

Kan du hjælpe mig med spørgsmålet omhandlende pH-værdi?

Brugbart svar (0)

Svar #7
08. oktober 2007 af mathon

i blandingen - ved titreringens afslutning - er pH = 7

Svar #8
08. oktober 2007 af julemanden (Slettet)

Hvorfor det?

Brugbart svar (1)

Svar #9
08. oktober 2007 af mathon

ved ækvivalenspunktet har al syre og base neutraliseret hinanden.

Mon ikke du lige skulle repetere titrering?...:)

Svar #10
08. oktober 2007 af julemanden (Slettet)

arh self:)

Det er nok ordet beregning, der fik mig til at være i tvivl. En beregning er jo langt fra nødvendig

Svar #11
08. oktober 2007 af julemanden (Slettet)

Men så kommer spørgsmålet hvor det ikke længere kan gøres uden beregning
Der skal nemlig beregnes pH når der kun er brugt 6,50 af NaOH-opløsningen

???
Hvilke formler skal bruges?

Brugbart svar (0)

Svar #12
08. oktober 2007 af mathon

6,50 hvad???

Svar #13
08. oktober 2007 af julemanden (Slettet)

mL

Brugbart svar (0)

Svar #14
08. oktober 2007 af mathon

først i opgaven står:
"Ved titreringen bruges 16,50 mL NaOH-opløsning." - og alle beregninger er foretaget ud fra denne faktuelle oplysning. Så kan du da ikke pludselig erklære, at der KUN er brugt 6,50 mL af titratormængden.

Det hænger ganske enkelt ikke sammen...:)

Svar #15
08. oktober 2007 af julemanden (Slettet)


I laboratoriet har man ofte brug for at indstille en NaOH-opløsning. Hermed menes, at man bestemmer NaOH-opløsningens præcise koncentration ved en syre-basetitrering. Til indstillingen anvendes kaliumhydrogenphthalat. Bemærk de forkortede formler(H2P og KHP) for de to stoffer.
Til indstilling af NaOH-opløsning afvejes 344,1 mg KHP, som opløses i vand. Opløsningen titreres med NaOH-opløsningen, og phenolphtalein anvendes som indikator. Ved titreringen bruges 16,50 mL NaOH-opløsning.

a)beregn koncentrationen af NaOH-opløsningen.

Ved titreringens afslutning er det samlede volumen af blandingen 68,70 mL

b) beregn pH for blandingen ved titreringens afslutning
c) beregn pH for blandingen, når der kun er tilsat 6,50 m NaOH-opløsning

Sådan står opgaven og det er spørgsmål c jeg spørger om

Skriv et svar til: Syre-basetitrering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.