Kemi

Elektrokemi

09. oktober 2007 af Guldfisken89 (Slettet)
En elev benytter Ag,AgCl-elektroden til at bestemme opløselighedsproduktet for bly(2)chlorid. Han afmåler 10,0 mL 0,100 M Pb(NO3)2 og 50,0 mL 0,100 M KCl, som blandes i et bægerglas.
Voltmetret viser 97 mV

Beregn en værdi for bly(2)chlorids opløselighedsprodukt...

Er der en som kan hjælpe mig med denne opgave?

Brugbart svar (0)

Svar #1
09. oktober 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Jeg antager du bruger Ag/AgCl som referenceelektrode mod en Pb/Pb2+.

Det målte potentiale er E,målt = E - E,ref. Du skal derfor først finde E,ref for a beregne E.

Brug Nernsts ligning til at beregne Pb2+ ud fra E0

Opløsningen med Pb er på 60 ml. Under antagelse af, at alt Pb reagerer med Cl- skal du beregne koncentrationen af Cl- (den skulle meget gerne være i overskud).

Nu kender du Pb2+ og Cl- koncentationerne og kan derfor beregne Ks=[Pb2+]*[Cl-]^2

Svar #2
09. oktober 2007 af Guldfisken89 (Slettet)

Tusinde tak for hjælpen, for begge opgaver :)

Svar #3
09. oktober 2007 af Guldfisken89 (Slettet)

Jeg er ikke helt med på hvordan jeg beregner koncentrationen af Pb2+..
jeg har e = 97 mV + 200 mV = 297 mV

Men hvad derefter?

Håber du kan hjælpe endnu engang ;)

Brugbart svar (0)

Svar #4
10. oktober 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Opskriv Nernsts ligning for halvcellereaktionen:

Pb2+ + 2e- -> Pb

Pb2+ er den oxiderede form opg Pb er den reducerede form.

E = E0 -RT/nF*ln([Red]/[Ox])

Slå selv E0 op i din databog

Svar #5
10. oktober 2007 af Guldfisken89 (Slettet)

Jeg får en meget stor koncentration af blyioner på den måde, jeg har sikkert en fejl i udregningen, men kan ike finde den, har prøvet i lang tid..

e = eo - (R*T)/(z*F) * ln(1/[Pb2+]

0,297 v = -0,13 v * (8,31451 J/(mol*K)*298,15K)/(2*9,65E4 C/mol) *ln(1/x)

Jeg får en x-værdi (koncentration) på flere tusinde.. Kan du se, hvad jeg gør galt?

Brugbart svar (0)

Svar #6
10. oktober 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Jeg ser dit problem.

I elektrokemiske målinger kan referenceelektroden enten være anode eller katode. Hvis man bytter om får man resultatet -E i stedet for E.

Da potentilale er større end E0, vil jeg tro, at det er referenceelektroden, der har det største potentiale, hvorfor Pb er venstre celle og Ag er højre celle - er det ikke vist eller beskrevet i opgaven?

Potentialeforskellen E = E,h - E,v

Derfor er E,målt = E,h - E,v = E,ref-E

Din E er da 200-97 mv = 103 mv.

Det giver dog stadig en høj koncentration af Pb..... hmmm...kan du sige lidt mere om opstillingen og opgavens formulering?

Svar #7
10. oktober 2007 af Guldfisken89 (Slettet)

I opgaven før, skulle man ud fra en graf, opskrive et udtryk for, hvordan elektrodepotentialtet for Ag,AgCl-halvcellen afhænger af [Cl-], jeg fik
e Ag/AgCl = 57,4 * -log[Cl-] + 226,8... Skal man bruge dette på en eller anden måde?


Svar #8
10. oktober 2007 af Guldfisken89 (Slettet)

vha. ligningen kan man vel finde [Cl-] ?

Svar #9
10. oktober 2007 af Guldfisken89 (Slettet)

hmm.. nej det passer heller ikke :S

Brugbart svar (0)

Svar #10
11. oktober 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Kan du ikke skanne hele opgaven og sende den?

Skriv et svar til: Elektrokemi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.