Fysik

graf... halveringstid

15. oktober 2007 af Dhill (Slettet)
Hej, Jeg har tegnet en graf på enkeltlogaritmisk papir hvor jeg har tiden ud ad x-aksen og antal henfald op ad y-aksen. Hvordan skal jeg måle halveringstiden ud fra grafen?

på forhånd tak

Brugbart svar (0)

Svar #1
15. oktober 2007 af Mester_Bean (Slettet)

Aflæs x-værdien for en vilkårlig log(y) værdi
Aflæs derefter x-værdien for halvdelen af din oprindelige funktionsværdi
Find forskellen på de to x-værdier

Svar #2
15. oktober 2007 af Dhill (Slettet)

altså begge skal aflæses på x-aksen og trække dem fra hinanden? Er der ikke en formel til det? og hvad mener du med den "oprindelige funktionsværdi" ?

på forhånd tak

Brugbart svar (0)

Svar #3
15. oktober 2007 af eksamenshaj (Slettet)

#2
formlen er:
Halveringskonstanten: T1/2=log(1/2)7log(a)

Fordoblingskonstanten: T2= log(2)/log(a)

Brugbart svar (0)

Svar #4
15. oktober 2007 af eksamenshaj (Slettet)

#3
Der skulle have stået T1/2=log(1/2)/log(a)


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. oktober 2007 af mathon

#2

log(y2)-log(y1) = log(a)*(x2-x1), hvoraf

log(y2/y1) = log(a)*X2, der giver

log((1/2)y1/y1) = log(a)*X2, og

log(1/2) = log(a)*X2 og sluttelig

X2 = log(1/2)/log(a) = -log(2)/log(a)


Svar #6
16. oktober 2007 af Dhill (Slettet)

ej, jeg forstår det altså ikke helt. Jeg skriver rapport om radioaktiv henfald. Jeg har tegnet graf ind på enkeltlogaritmisk papir og skal aflæse halveringstiden. (jeg har tid i x-aksen og antal impulser i y-aksen.

jeg har brugt denne formel T½=log(½)/(log(a). Jeg har forstået det sådan, at a = hældningen på grafen. Er det rigtigt?

Brugbart svar (0)

Svar #7
16. oktober 2007 af mathon

"Jeg har forstået det sådan, at a = hældningen på grafen. Er det rigtigt?"

Nej!

grafens hældningskoefficient er log(a), hvilket - da y = b*a^x - ses
af

log(y) = log(a)*x + log(b)

Skriv et svar til: graf... halveringstid

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.