Fysik

Tre fysikopgaver HJÆLP :)

21. oktober 2007 af Christiane.k (Slettet)
Hej Alle.
Jeg er i tvivl om hvorledes jeg skal løse følgende tre opgaver...:

1)
De omhandler en bils skivebremser og hvor meget deres temp. stiger pr. sekund?
Jeg ved at bilens fart er konstant, 30 km/t. Og at længden af bakken den kører ned ad (hvis hældning er konstant) er 7,0 km. Desuden ved jeg at bilen vejer 1400 kg, og højdeforskellen på bakken er 900 m. Og endvidere er skivebremsernes samlede varmekapacitet er 11 kJ/grad Celsius.

2)En partikel har en masse på 4 g.
Når denne partikel bevæger sig gennem luften med en fart (v), påvirkes den af en gnidningskraft med følgende størrelse: F=(1,2*10^-5 N*s/m) *v
Jeg skal bestemme den fart hvormed partiklen falder. Hvodan gør jeg det???

3) .... og sidste ;)
Jeg får at vide at en person med massen 70 kg. indeholder 17 mg 40-K (radioaktiv isotop).
Så har jeg beregnet hvor mange K-atomer personen indeholder (det er bare antal kerner ikke??)
Og hvad aktiviteten fra stoffet er, da halveringstiden er 1,28*10^9 år.
Så det sidste spørgsmål lyder:
Hvilken helkropsdosis modtager personen i løbet af et år pga. K-40 henfald i kroppen?
Jeg får at vide at 89% udsendes som beta minus partikler og 11% som gamme-fotoner. Der skal regnes med at beta partiklerne afsætter 0,43 MeV i kroppen og gamma fotonerne 0,73 MeV.
Det må jo være noget dosisækvivalens man skal have fat i ikke? Ved godt hvad MeV er osv... Så det er ikke det :)

I behøver bestemt ikke give regne svar osv.
Bare nogle hints om hvorledes jeg løser/griber opgaven an? :)

Hilsen Christiane.

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. oktober 2007 af DeutscherDäne (Slettet)

Mit bud for 1)

Vi lader som om bilen falder de 900 m.

Emek = m*g*h
Emek = 1400 kg * 9,82 N/kg * 900 m =12000 kJ

12000kJ/(11 kJ/grad)=102 C. wauw, det er faktisk meget varmt :P

Bilen vil selvfølgelig blive bremset fra slid mellem dæk og vej, det er der ikke taget højde for



Brugbart svar (0)

Svar #2
21. oktober 2007 af DeutscherDäne (Slettet)

det virker ikke som om der er nok informationer i 2)

Svar #3
21. oktober 2007 af Christiane.k (Slettet)

Hej!
Buddet på nummer et.. Tak :) Men den opgave har jeg lavet.. Det er besvarelsen på opgaven før den... (Ikke nævnt her..) Men omhandler bare stigningen generelt..
Det her er jo per sek. Og man får oplyst fart og strækning mm. Så går ud fra man skal bruge det...

Ja, synes også det er som om der mangler noget i nummer 2... Fx gnidningskonstanten mm.. Det virker lidt underligt?

Brugbart svar (0)

Svar #4
21. oktober 2007 af DeutscherDäne (Slettet)

#3 du har ret. Det virker underligt at man ikke skal bruge de 30 km/t til noget.

Der bliver spurgt om hvor meget skivebremsernes temperatur stiger pr. sekund.


bilen kører 30 km/t

strækningen er 7 km.

t = s/v hvor t er tid, s er strækning og v fart.

7km/(30 km / s) = 7/30*(60*60*s) = 840 s

Jeg fandt ud af iind læg #1 at skivebremsens temperatur steg med 102 celcius.

temp/t = C/s

102C/840s = 0,12 celcius/s stiger bremsens temperatur.


Svar #5
21. oktober 2007 af Christiane.k (Slettet)

Okay, mange tak :)
Må jeg lige spørge hvordan du får 102 grader i #1?
For hvis man deler 12000/11 fpr man jo 1090 grader?? :)

Svar #6
21. oktober 2007 af Christiane.k (Slettet)

Jeg har lige prøvet med de rigtig tal, som står i min opgave... Der passer det overhovedet ikke.. Øv øv..

Brugbart svar (0)

Svar #7
21. oktober 2007 af DeutscherDäne (Slettet)

#6 smid aben hen til erikmorsing, riemann eller en af de andre kompetente sp.dk'er

Skriv et svar til: Tre fysikopgaver HJÆLP :)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.