Kemi

PH vs molaritet!

22. oktober 2007 af Laboranten (Slettet)
Hej

Jeg sidder lige og grubler over om ph vil ændre sig, hvis man fortynder den. Jeg går udfra at hvis man fortynder en stærk syre som HCL fra 0.01 M til 0.001 M vil ph stige fra 2 til 3. Fint at man ved det er en stærk syre, men hvad hvis nu man havde eddikesyre (som jo er en svag syre) og fortynder den ligeledes fra 0.01M til 0.001M, så vil den teoretisk set få samme ph værdi?

spørgsmål:
1)Hvordan er det nu man regner ph ud for en svag syre?
2)Hvis man fortynder en syre vil dens ph så ændre sig?

Måske lidt kringlet..men jeg vil blive glad hvis der var en som kunne hjælpe mig.

Hilsen
Laboranten

Brugbart svar (0)

Svar #1
22. oktober 2007 af mathon

generel tommelfingerregel:

...når en svag syre fortyndes 10 gange forhøjes dens pH med 0,5...

Brugbart svar (0)

Svar #2
22. oktober 2007 af mathon

1) pH = 0,5(pKs - log(Cs)) = 0,5(pKs + pCs)

2) naturlig vis vil pH ændre sig, da
a) pH for en stærk syre er -log([H^(+)]), hvor [H^(+)] ændrer sig med øget rumfang og konstant antal mol H^(+)

b) pH = 0,5(pKs - log(Cs)) , hvor Cs er syrens formelle koncentration, som formindskes med øget rumfang og konstant mol-mængde syre


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. oktober 2007 af mathon

b) pH for en svag syre = 0,5(pKs - log(Cs)) , hvor Cs er syrens formelle koncentration, som formindskes med øget rumfang og konstant mol-mængde syre

pH1 = 0,5(pKs - log(Cs)) = 0,5pKs - 0,5log(Cs)

pH2 = 0,5pKs - 0,5log(Cs*10^(-1)) = 0,5pKs - 0,5log(Cs) - 0,5*log10^(-1) =

0,5pKs - 0,5log(Cs) + 0,5*1 = (0,5pKs - 0,5log(Cs)) + 0,5 = pH1 + 0,5

konklusion:
pH2 = pH1 + 0,5

Svar #4
24. oktober 2007 af Laboranten (Slettet)

Mathon

1000 tak for dit svar,....skal lige læse lidt mere på det kan jeg se:-)

kh
Laboranten

Skriv et svar til: PH vs molaritet!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.