Matematik

hvordan finder jeg grundmængden??

23. oktober 2007 af minus mobil (Slettet)
Heii...

Jeg sidder og laver matematik og falder over denne ligning jeg kan godt løse den men kan ikke finde grund mængden

kvartrod(x+3)=kvartrod(x-3)-3

der hvor der står kvartrod skulle der stå et kvartrodtegn i stedet, men kunne ike finde ud af at skrive det

Brugbart svar (0)

Svar #1
23. oktober 2007 af Esbenps

Man plejer at bruge 'sqrt(x)' til at angive kvadratroden (square root) af x.

Du skal tænke på, hvilke ting, som kan forbyde dig at sætte værdier ind som x. Her skal du lægge mærke til, at man aldrig må tage kvadratroden af et negativt tal. Du har derfor to 'ting', som du skal sørge for:



Disse to uligheder giver dig en mængde, som x SKAL ligge i. Du skal så vha. de to intervaller sørge for at begge krav er opfyldt. Prøv at kigge på det...

Svar #2
23. oktober 2007 af minus mobil (Slettet)

så den vil komme til at hedde x = -3 og x = 3???

Svar #3
23. oktober 2007 af minus mobil (Slettet)

nå computeren gjorde ikke lige som jeg ville have der skulle stå x skal være større eller lig -3 og x større eller lig 3??

Brugbart svar (0)

Svar #4
23. oktober 2007 af Esbenps

Præcis.

Vi vil jo gerne have at begge krav er opfyldt, så hvilket interval må x nødvendigvis ligge i?

Svar #5
23. oktober 2007 af minus mobil (Slettet)

det må jo så skulle lægge i et interval fra -3 til 3

Brugbart svar (0)

Svar #6
23. oktober 2007 af Esbenps

OK, så hvis jeg fx sætter x = 1, så kan jeg godt udregne sqrt(x-3) ?

Hvis tallene ligger mellem -3 og 3, så vil kravet om, at x skal værre større eller lig med 3 ikke være opfyldt.

Du skal sørge for at begge krav er opfyldt...

Svar #7
23. oktober 2007 af minus mobil (Slettet)

der er det jo så jeg lige står af vil det sige af man ikke kan løse den ligning eller er der en anden måde af gøre det på???

Brugbart svar (0)

Svar #8
23. oktober 2007 af Esbenps

Du har to krav:

1) x skal være større eller lig med -3

2) x skal være større eller lig med 3

Hvis nu vi sørger for at x altid er større eller lig med 3, vil det så ikke imødegå begge krav?

Prøv at opstille et interval...

Svar #9
23. oktober 2007 af minus mobil (Slettet)

jo x større eller lig med -3 går ind i x større eller lig med 3. så x skal være større end 3 for at ligningen kan løses???

Brugbart svar (0)

Svar #10
23. oktober 2007 af Esbenps

Ja, x skal være eller lig med 3 for at ligningen giver mening. Det vil sige:


Svar #11
23. oktober 2007 af minus mobil (Slettet)

så det vil sige at når jeg får x til 3,25 så kan ligningen godt løses???

Brugbart svar (0)

Svar #12
23. oktober 2007 af Esbenps

Det betyder, at x altid skal være større eller lig med 3.

At du så får en løsning, som ikke ser ud til at passe har jeg desværre ikke lige tid til at svare på. Prøv at kig dine beregninger igennem igen.

Jeg skal til eksamen i galakser om et par timer, så jeg er nødt til at smutte :-)

Svar #13
23. oktober 2007 af minus mobil (Slettet)

mange tak for hjælpen

Skriv et svar til: hvordan finder jeg grundmængden??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.