Fransk

Min første filosofi opgave

29. oktober 2007 af Lars22 (Slettet)
Hej alle.
Som kom den tid hvor jeg skulle skrive min første filosofi opgave. Jeg har valgt at skrive om den fri vilje, og jeg vil nu høre om nogen har forslag til citater jeg kan inddrage.
Indtil videre har jeg kun 2 citater fra Satra der viser hans holdning til den fri vilje, men jeg har ikke kunnet finde citater fra andre filosoffer der siger noget direkte om deres holdning.
Link til opgave:
http://peecee.dk/?id=75437

På forhånd tak

(Håber ikke det er det forkerte forum, men da der ikke er noget der hedder filosofi, så tænkte jeg at dansk nok var det nærmeste.)

Brugbart svar (2)

Svar #1
29. oktober 2007 af Mester_Bean (Slettet)

Hehe.. og der er derfor du sætter det ind under fransk? :D

Brugbart svar (2)

Svar #2
29. oktober 2007 af Mads

Ja, det er det vel. Der er jo enkelte af os der rent faktisk ved noget om BÅDE fransk og filosofi, og derfor kigger ofte på denne del af forummet...;-)

Og med hensyn til spørgsmålet, så er Sartre jo et fremragende udgangspunkt. Men du kommer nok ikke udenom en størrelse som Kant(primært i "Kritik der Praktischen Vernunft"), Hobbes eller Locke. (eller i det hele taget størstedelen af filosofihistorien).
Typisk vil spørgsmålet om fri vilje være fedtet ind i en anden problemstilling, nemlig i behandlingen af menneskets fornuftsevner. Her vil den menneskelige fornuft være opstillet SOM den frie vilje, der er selvreflekterende og i stand til at analysere sig selv.
Ydermere vil Nietzsche, Schopenhauer og Heidegger være interessante i den forbindelse.

Men nu vil jeg jo mene at det er vigtigere at du fokuserer på indholdet af teorien og ikke på flotte citater. Det vil du nok komme længere med, i mine øjne.

Håber det hjælper en lille smule, omend det er meget groft sat op.
Men hvis du har spørgsmål, så er du velkommen til at spørge løs, så skal jeg forsøge at besvare dem så godt jeg kan.

Mads

Svar #3
29. oktober 2007 af Lars22 (Slettet)

#1
Ehm det var godt nok en smutter den med fransk forummet, kunne heller ikke finde den under dansk, så skulle til at søge for at finde mit indlæg... ups :)
Men skidt nu med det.

#2
Har overvejet at inkludere Nietzsche, da han er den eneste af dem du lige skriver vi har gemmengået indtil videre. Grunden til at jeg gerne vil have citater er at der i opgave teksten står af vi skal indrage citater som vi så skal forklare teorien ud fra.
Jeg har skrevet teori om nogle forskellige dele af problemet med den fri vilje som vi har gennemgået:
Determinisme
Behaviorisme (B.F. Skinner - psykolog men hans forsøg medførte afarten af determinisme kaldet behaviorisme)
Indeterminisme (Satre)
Eksistentialisme

Har sat mig ned og kigget på Nietzsche, der siger noget om viljen til magt men kan ikke umiddelbart placere ham under en af mine emner.
Jeg ved også at Kirkegaard og Platon siger noget om den fri vilje, men syntes enligt ikke nogen ud over Satre placere sig under et bestemt emne. Resten er enligt bare for 100kr blandet filosofi syntes jeg :(

Svar #4
29. oktober 2007 af Lars22 (Slettet)

Ps. ville det ikke være en ide med et filosofi forum?
På den HTX uddannelse jeg tager er filosofi en del af studieretningen for 3 ud af 4 studieretninger. Så kunne da forstille mig at der kommer flere spørgsmål.

Brugbart svar (2)

Svar #5
29. oktober 2007 af Mads

Ja, et filosofiforum vil være rart. Så langt kan jeg følge dig.

Følgende er ikke universelt anerkendt i filosofien, men jeg vil mene at Nietzsche sagtens kan sættes ind under eksistentialismen.
Han mener jo i bund og grund at mennesket selv skal tage ansvaret for sin egen tilværelse. Men eksistentialisme er et utrolig bredt begreb, der ikke er fast defineret.
"Fænomenologisk ontologi" er i mange tilfælde mere rammende for den filosofi der hyppigst betegnes under kategorien eksistentialisme, nemlig Heidegger, Sartre og Camus....

Men hvis du bare har brug for citater til at underbygge forklaringen af din teori, så kan du på det niveau du bevæger dig på godt tillade dig at lave et opslag på f.eks Wikipedia og så se om du kan finde nogle repræsentanter for de retninger du endnu har citater til (f.eks Kant, Schopenhauer og hvem det nu måtte være).
Men det er jo et yderst omfattende emne, der er ekstremt svært at give sig i kast med i en mindre opgave som den du er i gang med uden at skøjte let hen over de forskellige teorier. Den frie vilje er jo netop et af de store og meget debatterede emner i filosofien, så du kan finde emnet hos de fleste filosoffer i større eller mindre udstrækning.

Men hvis du har flere, mere konkrete spørgsmål, så står jeg glædeligt til rådighed.

Mads

P.S: den herlige franske filosof du nævner flere gange i din tekst staves "Sartre" og ikke Sartra/Satre/Sartres som du skriver flere steder...Svar #6
29. oktober 2007 af Lars22 (Slettet)

Jeg siger mange tak Mads.
Og skal nok lære at stave hans navn ordentligt :)

Skriv et svar til: Min første filosofi opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.