Kemi
Reaktionsskema
01. november 2007 af
senadw124 (Slettet)
EN opløsning fremstillet ved at komme 65 ml 0,150 M HCL og 85 mL 0,0528 M HNO3 i en 500 mL målekolbe og fylde op til mærket med demineraliseret vand.
a) beregn opløsningen
Opløsningen hældes ud i et bægerglas hvori der finden 2,50g NaOH
b) opskriv et reaktionsskema
Nå reaktionen er slut afkøles opløsningen til 25C.
c) Beregn pH for den nye opløsning
Kan en fortælle mig hvordan jeg griber de forskellige opgaver an?
PÅ forhånd tak.
a) beregn opløsningen
Opløsningen hældes ud i et bægerglas hvori der finden 2,50g NaOH
b) opskriv et reaktionsskema
Nå reaktionen er slut afkøles opløsningen til 25C.
c) Beregn pH for den nye opløsning
Kan en fortælle mig hvordan jeg griber de forskellige opgaver an?
PÅ forhånd tak.
Svar #1
01. november 2007 af mathon
to stærke syrer, som er helt ioniserede
a)
65 ml 0,150 M HCL
indeholder
n(H^(+))_1 = (65*mL)*(0,150*mmol/mL) = 9,75 mmol
85 mL 0,0528 M HNO3
indeholder
n(H^(+))_2 = (85*mL)*(0,0528*mmol/mL) = 4,49 mmol
n(H^(+))_total = n(H^(+))_1 + (H^(+))_2 = ( 9,75 + 4,49)mmol = 14,24 mmol =
0,01424 mol
[H^(+)] = (0,01424 mol)/(0,5 L) = 0,02848 mol/L = 0,02848 M
pH = -log([H^(+)]) = -log(0,02848) = 1,54546 = ca. 1,5
b)
2,50 g NaOH - stærk base, som er helt ioniseret
M(NaOH) = 40 g/mol
n(NaOH) = (2,50 g)/(40 g/mol) = 0,0625 mol, som indeholder 0,0625 mol OH^(-)_ioner
H^(+)(aq) + OH^(-)(aq) --> H2O(l)
0,01424 mol H^(+) reagerer med 0,01424 mol OH^(-)
n(OH^(-))_rest = (0,0625-0,01424)mol = 0,04826 mol
[OH^(-)] = (0,04826 mol)/(0,5 L) = 0,09652 mol/L = 0,09652 M
(der er set bort fra det ringe rumfang af de 2,50 g NaOH)
pOH = -log([OH^(-)]) = -log(0,09652) = 1,01538
ved 25°C
gælder
pH = 14 - pOH = 14 - 1,01538 = 12,9846 = ca. 13,0
a)
65 ml 0,150 M HCL
indeholder
n(H^(+))_1 = (65*mL)*(0,150*mmol/mL) = 9,75 mmol
85 mL 0,0528 M HNO3
indeholder
n(H^(+))_2 = (85*mL)*(0,0528*mmol/mL) = 4,49 mmol
n(H^(+))_total = n(H^(+))_1 + (H^(+))_2 = ( 9,75 + 4,49)mmol = 14,24 mmol =
0,01424 mol
[H^(+)] = (0,01424 mol)/(0,5 L) = 0,02848 mol/L = 0,02848 M
pH = -log([H^(+)]) = -log(0,02848) = 1,54546 = ca. 1,5
b)
2,50 g NaOH - stærk base, som er helt ioniseret
M(NaOH) = 40 g/mol
n(NaOH) = (2,50 g)/(40 g/mol) = 0,0625 mol, som indeholder 0,0625 mol OH^(-)_ioner
H^(+)(aq) + OH^(-)(aq) --> H2O(l)
0,01424 mol H^(+) reagerer med 0,01424 mol OH^(-)
n(OH^(-))_rest = (0,0625-0,01424)mol = 0,04826 mol
[OH^(-)] = (0,04826 mol)/(0,5 L) = 0,09652 mol/L = 0,09652 M
(der er set bort fra det ringe rumfang af de 2,50 g NaOH)
pOH = -log([OH^(-)]) = -log(0,09652) = 1,01538
ved 25°C
gælder
pH = 14 - pOH = 14 - 1,01538 = 12,9846 = ca. 13,0
Skriv et svar til: Reaktionsskema
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
