Matematik
løsning af ligning
03. november 2007 af
hahalol (Slettet)
hvordan løser man denne ligning:
2 * 2^2x + 7 * 2^x - 4 = 0
2 * 2^2x + 7 * 2^x - 4 = 0
Svar #1
03. november 2007 af kuerten15
2 * 2^2x + 7 * 2^x - 4 = 0 <=>
2 * (2^2)^2 + 7 * 2^x - 4 = 0 ; y = 2^x
Vi får hermed en 2. grads ligning:
2 * y^2 + 7 * y - 4 = 0 <=> y = 1/2 eller y = -4
Og da y = 2^x, kan x findes:
y = 1/2: y = 2^x = 1/2 <=> x=-1
y = -4: y = 2^x = -4 <=> x=Ø , dvs. tom
altså er den eneste løsning x=-1.
2 * (2^2)^2 + 7 * 2^x - 4 = 0 ; y = 2^x
Vi får hermed en 2. grads ligning:
2 * y^2 + 7 * y - 4 = 0 <=> y = 1/2 eller y = -4
Og da y = 2^x, kan x findes:
y = 1/2: y = 2^x = 1/2 <=> x=-1
y = -4: y = 2^x = -4 <=> x=Ø , dvs. tom
altså er den eneste løsning x=-1.
Svar #2
04. november 2007 af hahalol (Slettet)
jeg forstår ikke helt hvorfor du får 2^2x til at give y^2 ??
Svar #3
04. november 2007 af dnadan (Slettet)
2 * 2^2x + 7 * 2^x - 4 = 0
Er en såkaldt skjult andengradsligning. Det ses, at vi man udskifter 2^x, så fås netop denne andengradsligning, heraf sættes t=2^x(eller y, som foroven, bare alt andet end den variable, der er i spil i ligningen)
og idet t=2^x, så bliver ligningen:
2*t^2+7t-4=0
Denne løses med hensyn til t, hvormed de(n) indsættes i t=2^x, hvormed x kan beregnes(udregningerne kan ses i #1)
Er en såkaldt skjult andengradsligning. Det ses, at vi man udskifter 2^x, så fås netop denne andengradsligning, heraf sættes t=2^x(eller y, som foroven, bare alt andet end den variable, der er i spil i ligningen)
og idet t=2^x, så bliver ligningen:
2*t^2+7t-4=0
Denne løses med hensyn til t, hvormed de(n) indsættes i t=2^x, hvormed x kan beregnes(udregningerne kan ses i #1)
Skriv et svar til: løsning af ligning
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
