Erhvervsret

Jura hjælp ønskes!!

14. november 2007 af cfc4ever (Slettet)
Hejza,

ville lige høre jeg ad om der ikke er nogen der kan hjælpe mig med en jura opgave, der omhandler pantebrev?

Håber I kan hjælpe mig.

Opgaven lyder sådan:

I forbindelse med en meget stor totalrenovering og ombygning af en kombineret erhvervs- og privatejendom for en af Svendsen kunder, Niels Eriksen, blev det aftalt at Svendsen skulle have 3 pantebreve af Niels Eriksen som delvis betaling.

Det 1. pantebrev var et sælgerpantebrev på kr. 250.000,00, udstedt af Nina Nielsen til Jens Madsen og gav pant i Nina Nielsens parcelhus. Niels Eriksen havde netop købt pantebrevet af en fjern slægtning, Per Ingerslev. Pantebrevet var forsynet med transportpåtegning til Niels Eriksen af Per Ingerslev, der sørgede for at transport til Svendsen.

Straks efter at Svendsen havde modtaget pantebrevet kontaktede han Nina Nielsen med oplysning om ny indbetalingsadresse. Nina Nielsen blev forholdsvis oprevet ved Svendsens henvendelse og kunne oplyse at hun havde store problemer med taget på ejendommen og ikke havde til hensigt at betale flere afdrag på pantebrevet før manglerne ved taget var udbedret.

Senere samme dag bliver Svendsen kontaktet af Jens Madsen, der forlangte at få pantebrevet udleveret idet pantebrevet ifølge Jens Madsen tilhørte ham. Jens Madsen havde haft pantebrevet liggende i sit pengeskab på kontoret men under en forretningsrejse til USA, havde hans kompagnon Per Ingerslev solgt pantebrevet til Niels Eriksen uden Jens Madsens vidende og tilladelse. Per Ingerslev havde givet pantebrevet en falsk overdragelses påtegning i Jens Madsens navn. Grunden til at Madsen var fundet frem til at pantebrevet nu befandt sig hos Svendsen skyldes hans tætte kontakt til Nina Nielsen, der var hans kusine. Efter Svendsens henvendelse til Nina havde hun kontaktet Jens og skældt ham ud over han havde videresolgt ”hendes” pantebrev.

1.Er Nina Nielsen berettiget til at holde sine betalinger tilbage overfor Svendsen?

2.Hvorledes skal konflikten mellem Madsen og Svendsen løses – hvem har ret til pantebrevet?


mange tak for hjælpen på fornånd

mvh cfc

Brugbart svar (3)

Svar #1
19. november 2007 af Roman Garcia

Det er lidt svært, at hjælpe med problemer, hvis du ikke skriver, hvor opgaven giver problemer.

mvh.
RG

Brugbart svar (3)

Svar #2
03. januar 2008 af Sandie Sparre (Slettet)

1. der er tale om en ons;tningsg;ldsbrev, som jeg har skrevet under sp. 2 nedenfor. Du skal bruge g;ldsbrevslovens § 15 til at lave sp. 1 med.
.... Over for den, der ved overdragelse har erhvervet ret over et omsætningsgældsbrev og fået det i hænde, kan udstederen ikke gøre gældende, ...
at han ikke har modtaget det aftalte vederlag eller har andre indsigelser fra det retsforhold, som gav anledning til gældsbrevets udstedelse,

svar ..... som du kan se, kan Nina ikke bruge det som undskyldning, at der er problemer med taget. Hun har pligt til at betale til den, der sidder inde med pantebrevet.


2. Der er tale om en omsætningsgældsbrev efter Gbl § 11. Du skal bruge § 14, som jeg har indsat her:

§ 14. Når et ihændehavergældsbrev er overdraget til eje eller pant af den, der sad inde med det, og erhververen har fået gældsbrevet i hænde, hindrer det ikke hans ret, at overdrageren var umyndig eller manglede ret til at råde over gældsbrevet, medmindre erhververen vidste dette eller ikke har udvist den agtpågivenhed som forholdene krævede.
Stk. 2. Ved andre omsætningsgældsbreve gælder det samme, dersom overdragelsen er foretaget af den, som efter § 13 formodes at have ret til at gøre fordringen gældende, eller af nogen, som med grund antoges at være identisk med ham eller at have fuldmagt til at overdrage for ham. Støtter overdrageren sin ret på tidligere overdragelser, behøver erhververen ikke at prøve deres ægthed eller gyldighed, medmindre omstændighederne giver grund dertil.

Der er tale om et andet oms;tningsg;ldsbrev end end ih;ndehaverg;ldsbrev, og derfor skal du anvende stk. 2. Som du kan se i stk. 2, skal du se, om 13 er opfyldt. I 13 st[r der f'lgende
Ved andre omsætningsgældsbreve formodes retten at tilkomme den, der har gældsbrevet i hænde, når det enten er stilet til ham eller er overdraget til ham eller til ihændehaveren ved skriftlige overdragelser, der fremtræder som en sammenhængende række.
S[ vidt jeg kan se i din historie, er der tale om skriftlige overdragelser, der fremtr;der som en sammenh;ngende r;kke, og derfor tilkommer retten til betalingerne p[ pantebrevet alts[ svendsen.

Jeg ved godt, at svaret kommer sent i forhold til dit sp'rgsm[l, men du m[ meget gerne vende tilbage og sige, om mine svar var rigtige.
ved desv;rre ikke hvorfor den skriver ;[', n[r jeg skriver...
/Sandie

Skriv et svar til: Jura hjælp ønskes!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.