Matematik

Svær opgave om logik...

15. november 2007 af Arvin (Slettet)
Fra et indre punkt i et rektangel trækkes forbindelseslinjer til de fire siders midtpunkter. Herved opstår 4 områder (polygoner) med arealerne a, b, c og d.
Bevis, at a+c = b+d

Illustration:
http://img210.imageshack.us/img210/3065/matproblemws3.jpg

Jeg er helt lost i hvordan jeg kan bevise den påstand. han siddet og tænkt over den i flere dage og er efterhånden ved at give op...

Brugbart svar (0)

Svar #1
15. november 2007 af tal-pædagog (Slettet)

Hvis du fra samme indre punkt tegner linjer ud til hjørnerne, så hvert område opdeles i to trekanter, bliver hele figuren opdelt i 8 trekanter.

Disse trekanters areal kan sammenlignes, ved at man indtegner de fire højder fra det indre punkt ud til rektanglets sider.

Da hver evig eneste trekant med disse højde kan betragtes at have halvdelen af en af rektanglets sider som grundlinje, kan man nu på passende vis vurdere trekanterne til parvis at have samme areal.

Eksempelvis kan man argumentere for, at de to trekanter - som hhv. ligger i område d og c, og som har halvdelen af bundlinjen som grundlinje - nødvendigvis må have samme areal.

Dette burde være nøglen til løsningen - skriv, hvis det driller, så tegner jeg en tegning til dig :)

Svar #2
15. november 2007 af Arvin (Slettet)

Aha, nu forstår jeg det! Jeg kan se din pointe, og det virker skam også logisk nok. Jeg har tegnet det op på papir og kan godt se at hvert trekant i par har den samme højde og den samme grundlinje, altså må de også have den samme areal.
Men jeg kan stadig ikke helt formulere hvordan a+c=b+d... Noget siger mig at det er lige foran min næse... :|

Brugbart svar (0)

Svar #3
15. november 2007 af tal-pædagog (Slettet)

Prøv at navngive alle 8 trekanter. Jeg vil foreslå at kalde de to trekanter, der tilsammen udgør område a, for a1 og a2. Nu kan du opstille sammenhæng mellem trekanterne:

a1 = b1

b2 = c2

c1 = d1

d2 = a2

Så a+c = b+d bliver a1+a2+c1+c2 = b1+b2+d1+d2. Nu bør det være muligt at tjekke vha. de fire lighedstegn ovenfor, at dette stemmer...

Svar #4
15. november 2007 af Arvin (Slettet)

Fantastisk! Nu forstår jeg det. Tusind tak for hjælpen. :D

Skriv et svar til: Svær opgave om logik...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.