Matematik

integration

23. november 2007 af tomlyn (Slettet)
Hej
Jeg sidder og forstår ikke helt hvordan et divisions stykke skal integreres...

ex 2x/x^2+1 når det integreres bliver det ln(2x+1)

hvordan er reglerne hertil, hvis man vil gøre det i hånden?

Brugbart svar (0)

Svar #1
23. november 2007 af sigmund (Slettet)

Brug substitution, med t = x²+1. Så får vi dt/dx = 2x <=> dx = dt/2x.

Integralet bliver så

S 2x(1/t)dt/sx = S (1/t)dt = ln(t) = ln(x²+1).

Brugbart svar (0)

Svar #2
23. november 2007 af sigmund (Slettet)

Rettelse til #1: Der står 'sx' et sted; det skal være '2x'.

Svar #3
23. november 2007 af tomlyn (Slettet)

tak for det, men hvorfor differentieres t?

Brugbart svar (0)

Svar #4
23. november 2007 af sigmund (Slettet)

#3,

t differentieres for at vi skal slippe af med dx. På den måde kan vi nemlig skrive dx som "noget" gange dt. Så sætter skriver vi dette '"noget" gange dt' i stedet for dx i integralet. Hvis "noget" så også ophæver noget andet, der afhænger af x, har vi opnået at transformere et integrale i x til et integrale i t. Du kan læse mere i din bog.

Brugbart svar (0)

Svar #5
23. november 2007 af Esbenps

Jeg vil lige driste mig til at gøre det lidt klarere ved at bruge studieportalens flotte LaTeX-funktioner:



Vi ser, at (x²+1)' = 2x, hvilket faktisk står i tælleren. Vi laver derfor følgende definition:

t = x²+1 = g(x) (vi kalder bare x²+1 for g(x))

dt = g'(x)dx = 2x*dx (dette har vi jo direkte stående i vores integral)

Nu har vi altså bestemt, at

x²+1 = t

og

2x*dx = dt

Vi kan nu bare indsætte de ting i vores integral:



Dette integral er en del lettere og giver direkte ln(t). Da t = x²+1, får man altså ln(x²+1).

Brugbart svar (0)

Svar #6
23. november 2007 af dnadan (Slettet)

#0 du mener angiveligt, at én stamfunktion giver ln(x^2+1)...

Svar #7
25. november 2007 af tomlyn (Slettet)

Ja, naturligvis. Tak for hjælp

Skriv et svar til: integration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.