Matematik
Forskrift
29. november 2007 af
Tillan (Slettet)
der er givet to tilbud.
Oplagsstørrelse (x) 3000 stk 5000 stk
Omkostninger f(x) 130.000 kr 160.000 kr
Opgave: Bestem forskrift for f .
Ved ikke om det der her jeg skal bruge y2-y1/x2-x1 (?)
Og evt. hvordan jeg skal bruge det?
Pease hjælp, den er til imorgen, og den er (desværre) lang endnu.
:)
Oplagsstørrelse (x) 3000 stk 5000 stk
Omkostninger f(x) 130.000 kr 160.000 kr
Opgave: Bestem forskrift for f .
Ved ikke om det der her jeg skal bruge y2-y1/x2-x1 (?)
Og evt. hvordan jeg skal bruge det?
Pease hjælp, den er til imorgen, og den er (desværre) lang endnu.
:)
Svar #1
29. november 2007 af Molle (Slettet)
Det er lige, hvad du skal.
Du har to punkter (x,f(x))
(3000, 130000) og (5000, 160000)
Så er det bare at indsætte for at finde a = (y2-y1)/(x2-x1)
Og b = y1 - ax1
Du har to punkter (x,f(x))
(3000, 130000) og (5000, 160000)
Så er det bare at indsætte for at finde a = (y2-y1)/(x2-x1)
Og b = y1 - ax1
Svar #2
29. november 2007 af bjering (Slettet)
Altså det afhænger jo af hvordan sammenhængen mellem oplag og omkostninger er. Hvis det er sådan at hvert nyt eksemplar koster det samme, så har forskriften formen f(x)=ax+b, hvor hældningskoefficienten a findes med den formel du selv angiver - dvs. (160.000-130.000)/(5000-3000) = 30.000/2000 = 15 (dvs. hvert eksemplar koster 15 kr.).
Som du dog kan regne ud, så er 3000*15 jo kun 45.000 kr. - altså langt fra 130.000 kr. Forskellen på de to tal er b - det er en slags "startomkostning", altså det det koster overhovedet at starte. Forskellen er 85.000 kr. Det er det punkt på y-aksen som grafen skærer for x=0.
Forskriften er altså f(x)=15x+85000
Du kan efter prøve ved at sætte ind:
f(3000)=15*3000+85.000=45.000+85.000=130.000 kr.
f(5000)=15*5000+85.000=75.000+85.000=160.000 kr.
DETTE GÆLDER DOG KUN HVIS SAMMENHÆNGEN ER LINEÆR!
Som du dog kan regne ud, så er 3000*15 jo kun 45.000 kr. - altså langt fra 130.000 kr. Forskellen på de to tal er b - det er en slags "startomkostning", altså det det koster overhovedet at starte. Forskellen er 85.000 kr. Det er det punkt på y-aksen som grafen skærer for x=0.
Forskriften er altså f(x)=15x+85000
Du kan efter prøve ved at sætte ind:
f(3000)=15*3000+85.000=45.000+85.000=130.000 kr.
f(5000)=15*5000+85.000=75.000+85.000=160.000 kr.
DETTE GÆLDER DOG KUN HVIS SAMMENHÆNGEN ER LINEÆR!
Skriv et svar til: Forskrift
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
